Hotel "As" deceniju u hibernaciji

Prema najavama investitora, grubi građevinski radovi biće završeni u narednih nekoliko mjeseci, kako bi nakon toga, prešli na finalne radove
477 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 19:18h

Nekada najluksuzniji hotel na ovom dijelu Jadrana, prepoznat po nesvakidašnjoj arhitekturi, "As" u uvali Perazića do tačno deset godina od kada ga je kupila ruska kompanija "Njega turs" zjapi prazan kao mamutska nedovršena betonska višespratna konstrukcija.

Jedan od najambicioznije zamišljenih investicionih poduhvata, izgradnja sedamnaestospratnog hotela, naslonjenog na litice brda koje dijeli prelijepu uvalu Perazića do i Petrovac, pretvoren je u neslavnu turističku priču gradnje "Skadra na Bojani".

Iako je država, prije svih dosadašnje Ministarstvo turizma, u više navrata prijetilo čak da će raskinuti ugovor, sada, deset godina od kada je nekadašnji hotel HTP "Budvanska rivijera" prodat, po svemu sudeći i dalje se gaje nade da će turisti 2013. kročiti u taj hotelski kompleks.

Priča o "Asu" počela je u maju 2002, kada je za pet miliona tadašnjih njemačkih maraka renomirani ruski investitor, "Njega turs" iz Moskve, kupio hotel, uz obavezu da će ga već 2003. staviti u funkciju.

"Ugovorom zaključenim 24. 05. 2002. godine obavezao se da investira iznos od 22 miliona maraka u "As" i njegovu infrastrukturu kako bi hotel do kraja 2003. godine ispunio uslove za međunarodne standarde, koji se zahtijevaju za hotele sa četiri zvjezdice, sa konferencijskim centrom i kazinom", saopštilo je Ministarstvo za održivi razvoj i turizam.

Ministarstvo za ekonomski razvoj 13. decembra 2006. godine izdalo je rješenje o izdavanju građevinske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju objekata hotela "As" sa 25 bungalova. I tako je prošla puna decenija agonije hotela "As", a i danas, uprkos posljednjim obećanjima koje je Ministarstvu dao investitor, gradilište je u zimskom snu.

"Prema najavama investitora, očekuje se završna realizacija prve faze u vidu grubih građevinskih radova u narednih par mjeseci, kako bi se, nakon toga, pristupilo drugoj fazi - finalnim radovima, a hotel stavio u funkciju do sezone 2013. U dijelu finansijske konstrukcije, za realizaciju navedenih radova od investitora smo obaviješteni da su sredstva za prvu fazu već obezbijeđena, a da su u toku završni pregovori sa jednom međunarodnom bankom u pravcu obezbjeđivanja kredita kojim će se obezbijediti stabilno finansiranje preostalih radova u drugoj fazi", navodi se u pismenom odgovoru "Vijestima" iz Ministarstva održivog razvoja.

Na gradilištu se, istina, sporadično izvode manji radovi, ali teška građevinska operativa i dalje miruje. Nakon što je investitor prije nekoliko godina usijecanjem u brdo izgradio građevinu dugu 110 metara, poravnao teren na plaži i nabacao u more, što je bio dobar preduslov za izgradnju marine, te izgradio garažu i ostale prateće sadržaje, izgradnja je odjednom stala.

Galerija

Bonus video: