"VLADA ĆE NASTAVITI DA POMAŽE PENZIONERIMA"

Purišić: Penzije će ubuduće biti redovne i stabilne, bilo bi dobro da su znatno veće

Prema Purišićevim riječima, za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbijeđeno je oko 300 hiljada eura
153 pregleda 1 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Kemal Purišić, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ažurirano: 09.05.2018. 14:25h

Penzije u Crnoj Gori će i ubuduće biti redovne i stabilne, najavio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, i dodao da će Vlada nastaviti da kroz različite programe podrške pomaže penzionere.

On je kazao da bi svakako bilo dobro da su penzije znatno veće, ali ako se uporedi visina prosječne penzije u Crnoj Gori sa penzijama u okruženju, ona je veća.

Purišić je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, na otvaranju Skupštine Saveza udruženja penzionera Crne Gore podsjetio da prosječna penzija iznosi 285 eura.

„Vlada će i ubuduće kroz različite programe podrške - subvencije za najugroženije, programe rekreacije i odmora, raspodjelu robnih viškova, nastaviti da pomaže penzionere u Crnoj Gori, pri čemu će se voditi računa o likvidnosti Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i obezbjeđenju redovnosti u isplati penzijskih davanja“, rekao je Purišić.

On je naveo da Vlada i resorno Ministarstvo, pored toga što kreiraju penzijsku politiku koja ima za cilj da obezbijedi stabilan i održiv način finansiranja penzija, vode posebnu pažnju o zaštiti penzionera i poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

„U prošloj godini za program pomoći penzionerima s najnižim primanjima obezbijeđeno 300 hiljada eura , dok je za subvencionisanje odmora i oporavka u Ulcinju i na Žabljaku opredijeljeno 456,6 hiljada eura”, podsjetio je Purišić.

Prema njegovim riječima, za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbijeđeno je oko 300 hiljada eura. Izdvojena su i značajna finansijska sredstva za izgradnju stambenih jedinica namijenjenih za populaciju penzionera.

Purišić je naveo da su do sada u Podgorici izgrađene i useljene dvije zgrade od po 100 stambenih jedinica i jedna od 88 stanova. U Opštini Bijelo Polje radi se isto tako o dvije zgrade za penzionere, prva sa deset, a druga sa osam stanova.

On je saopštio da su u Nikšiću napravljene takođe dvije zgrade, prva od 12, a druga od 75 stanova, dok se gradi još jedna zgrada od 75 stanova. Na Cetinju se gradi zgrada sa 40 stanova. U Pljevljima se pravi 20 stambenih jedinica, dok je na Žabljaku riječ o tri stana za potrebe penzionera.

„U opštinama gdje lokalna samouprava opredijeli zemljište za penzionere i oslobodi ga plaćanja komunalija, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će sa Fondom PIO i lokalnom upravom, značajno pomagati izgradnju stambenih jedinica“, rekao je Purišić.

On je naveo da je za finansiranje penzijskog sistema u ovoj godini, Zakonom o budžetu za ovu godinu, planirano oko 432 miliona eura, dok je socijalni program za penzionere i u ovoj godini predviđen na nivou prethodne godine.

„U Ulcinju je prošle godine odmaralo 3,16 hiljada penzionera, dok je na Žabljaku boravilo njih 460. Isti broj penzionera će odmarati i u ovoj godini, s tim što se planira ulaganje u poboljšanje kapaciteta u odmaralištu u Ulcinju“, dodao je Purišić.

Skupštinom je predsjedavao predsjednik Saveza penzionera Crne Gore, Branko Vešović, a prisustvovali su direktor Fonda PIO Dušan Perović, kao i generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu, Jovo Pajović.

Preporučujemo za Vas