upravni sud

MANS tužio RAE zbog povećanja cijene struje

MANS sumnja da RAE ozbiljno zanemaruje svoju regulatornu funkciju, "i da se sve više otvoreno stavlja u službu profitnih interesa novih vlasnika EPCG
0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.01.2012. 12:43h

Predstavnici MANS-a su kao grupa građana Upravnom sudu Crne Gore podnijeli tužbu protiv Regulatorne agencije za energetiku (RAE), kojom se traži poništenje poslednje odluke o povećanju cijena struje.

RAE je po zahtjevu EPCG, sredinom decembra prošle godine donijela odluku o izmjeni regulatorno dozvoljenog prihoda, na osnovu koje je struja za domaćinstva skuplja 6,8 odsto za dvotarifna, odnosno 6,5 odsto za jednotarifna brojila.

"Poništenje odluke smo tražili zbog paušalnog utvrđivanja troška uvoza i izvoza električne energije za EPCG u iznosu od preko pet i po miliona eura, za period od devet mjeseci tokom 2011. godine. Naime, u spornoj odluci RAE nijednom riječju nije obrazložila na osnovu čega je EPCG odobrila baš toliki trošak", saopštili su iz MANS-a.

"Uvid" od 5 i po sati

Oni napominju da je EPCG bila dužna da dostavi kompletnu dokumentaciju na osnovu koje bi RAE donijela odluku, što se u ovom slučaju nije desilo.

"Umjesto dostavljanja ugovora o uvozu struje, EPCG je RAE omogućila direktan uvid u dokumentaciju."

MANS očekuje da Ustavni sud što prije procesuira tužbu i zakaže javnu raspravu po njoj

"To je nedovoljno za kvalitetno i sveobuhvatno analiziranje ugovora sa pratećom dokumentacijom", smatraju u MANS-u. "Iz zapisnika se apsolutno ne može utvrditi da li je struja zaista nabavljana po najpovoljnijoj cijeni, odnosno da li je povećanje cijene struje po tom osnovu zaista i opravdano".

Stavljaju se na stranu Elektroprivrede

Prema Zakonu o energetici, električna energija se mora nabavljati po najpovoljnijim uslovima, čime se omogućavaju najpovoljnije tarife za krajnje kupce.

"Jedan od primjera koliko je "zakonita" odluka RAE o najnovijem povećanju cijene, svakako je trošak koji je odobren EPCG za razliku u cijeni energije preuzete iz kompanije 'Zeta energy'. Naime, RAE je ovaj trošak odobrila pozivajući se na vladinu Uredbu koja je stupila na snagu 12. novembra prošle godine, čime je prekršen ustavni princip o zabrani povratnog dejstva zakona i propisa, rekli su iz MANS-a.

Oni sumnjaju da RAE ozbiljno zanemaruje svoju regulatornu funkciju, "i da se sve više otvoreno stavlja u službu profitnih interesa novih vlasnika EPCG".

"Imajući u vidu da najnovije povećanje cijene struje teško pogađa budžet većine ionako osiromašenih građana Crne Gore, MANS očekuje da Ustavni sud što prije procesuira tužbu i zakaže javnu raspravu po njoj", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas