Miljanić: Ne znam čija je "Fiesta"...To je država plaćala

Protiv Miljanića je 2008. godine podnijeta prijava za zloupotrebu položaja, koju je odbacila Zamjenica Osnovnog državnog tužioca u Podgorici Sanja Jovićević
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 08:35h

"Vjerujte, da ne znam…To je država, odnosno, Vlada plaćala", odgovara bivši generalni direktor RTCG Radovan Miljanić na pitanje "Vijesti": ko je vlasnik firme Fiesta Investments LTD, kojoj je država godinama plaćala za satelitski signal RTCG.

Ja sam zatekao da ta firma…Fiesta, kako li se zove, obezbjeđuje satelitski signal. Meni je u tim godinama, pravo da ti kažem, bilo bitno da imam kvalitetan satelit, kakav je bio", rekao je Miljanić.

Uzaludne prijave tužilaštvu

Nije Miljanić jedini kome informacije o spornoj firmi nijesu bile važne: Državno tužilaštvo odbacilo je više prijava o mogućim neregularnostima po pitanju posredništva u satelitskom prenosu programa RTCG koji je skoro čitavu deceniju obezbjeđivala kontroverzna of šor kompanija registrovana u Republici Mauricijus, a sa adresama u nekoliko evropskih država.

Fiesta Investments LTD se u SAD-u, među četiri firme, sumnjiči da je učestvovala u korupciji crnogorskih zvaničnika prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Prijave u Crnoj Gori u vezi mogućih malverzacija Fieste u aranžmanu sa RTCG su podnosili predsjednik Novog sindikata RTCG Radomir Pajavić u aprilu 2007. i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u julu 2009. godine.

Novi sindikat je istim povodom prije tri godine podnosio prijave bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću i načelniku Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminala Radinoviću.

Tokom 2008. Dragan Janjić, predsjednik Nadzornog odbora Novog Sindikata obraćao se mr Vesni Ratković, direktorici Uprave za antikorupcijsku inicijativu.

Iz Ugovora o zakupu satelitskih kapaciteta Telekoma Francuske, uz posredovanje Fiesta Investments LTD, zaključenog krajem 1998. godine i koji je bio na snazi do 31. decembra 2004. godine može se zaključiti da je ova of šor kompanija u kontinuitetu ispostavljala fakture državnom budžetu, a da ih je Vlada zaključno sa 2008. godinom uredno plaćala.

Ne zna zi za "Atlas"

Iz pisanih informacija bivšeg generalnog direktora RTCG Branka Vojičića koje su preksinoć objavljene na internetu može se zaključiti da je država posredniku Fiesti za emitovanje satelitskog programa plaćala oko 850.000 eura, dok predstavnici Novog sindikata RTCG tvrde da je taj iznos bio preko milion eura za jednu godinu.

Na vidjelo su izašle manje poznate činjenice da je dugi niz godina RTCG obezbjeđivala “bez ikakve nadoknade” prenos signala u svijet privatnoj Atlas Televiziji biznismena i predsjedavajućeg Atlas grupe Duška Kneževića.

"To stvarno ne znam. To mi je novo, zaista. Ja za to nijesam znao, apsolutno. Ne znam ni sad, je li ona ili nije", rekao je Miljanić.

Protiv njega je 2008. godine podnijeta prijava za zloupotrebu položaja, koju je odbacila Zamjenica Osnovnog državnog tužioca u Podgorici Sanja Jovićević.

U prijavi se isticalo da RTCG za izbor najpovoljnijeg ponuđača nije raspisivao tender niti se u tu svhu koristile usluge Radio difuznog centra kao jedinog licenciranog i ovlašćenog da se bavi prenosom radio difuznog signala. Jovićević je utvrdila da u radnjama Miljanića nije bilo elemenata krivičnog djela.

"Nije postojala obaveza RTCG za raspisivanje tendera za prenos satelitskih signala", utvrdila je između ostalog zamjenik tužioca Jovićević, pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama.

MANS ostao bez odgovora

I MANS je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, u dva glavna vladina resora, tokom jula 2008. godine, nije mogao doći do podataka o devetogodišnjim fakturama i iznosima uplata Fiesti Investments LTD.

Sekretar Ministarstva finansija mr Damir Šehović (danas poslanik SDP-a u parlamentu-prim. aut) odbacio je “zbog nenadležnosti” zahtjev MANS-a od 29. jula 2008 godine kojim su se tražile kopije i skeniranje akata na osnovu kojih su vršene isplate iz budžeta na račun RTCG za prenos satelitskog programa u periodu od 1999- 2008. godine.

Šehović je, naime, MANS uputio na Ministarstvo kulture, sporta i medija koje, kako je naveo, “raspolaže izvornom dokumentacijom o tim uplatama”.

Tadašnji pomoćnik ministra kulture Željko Rutović odbacio je, međutim, zahtjev MANS-a, takođe, zbog nenadležnosti i istakao da to ministarstvo “ne posjeduje” tražene informacije-dokumenta.

Galerija

Bonus video: