Građani plaćali satelitski signal Dušku Kneževiću

Na vidjelo su izašle i javnosti manje poznata činjenica da je dugi niz godina RTCG obezbjeđivala “bez ikakve nadoknade” prenos signala u svijet Atlas televiziji
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 13:16h

Dio papira o decenijskom sumnjivom aranžmanu državne televizije sa of šor kompanijom Fiesta Investments LTD vezano za emitovanje satelitskog programa od sinoć je dostupno na internet stranici Gorana Đurovića, predstavnika NVO sektora u Savjetu RTCG.

Iz Ugovora o zakupu satelitskih kapaciteta Telekoma Francuske, uz posredovanje Fiesta Investments LTD, zaključenog krajem 1998. godine i koji je bio na snazi do 31. decembra 2004. godine može se zaključiti da je mimo bilo kakvog ugovora of šor kompanija u kontinuitetu ispostavljala fakture državnom budžetu, a da ih je Vlada zaključno sa 2008. godinom uredno plaćala.

Fiesta je firma koju američki istražitelji optužuju za korupciju prilikom privatizacije Telekoma, a koja je povezana sa Atlas grupom Duška Kneževića.

Bivši direktor RTCG Goran Sito Rakočević je 25. decembra 1998. godine potpisao prvi Ugovor o zakupu satelitskih kapaciteta sa ovom of-šor kompanijom.

Atlasu džabe prenos signala

Na vidjelo su izašle i javnosti manje poznata činjenica da je dugi niz godina RTCG obezbjeđivala “bez ikakve nadoknade” prenos signala u svijet privatnoj Atlas televiziji.

"Dana 31. oktobra 2009. RTCG je ispostavljena faktura od Fieste za 2009. godinu na iznos od 858.256 eura.

Kako RTCG nije u mogućnosti da iz redovnih sredstava izmiri obaveze prema Fiesti, to je ponovo prinuđena da se obrati Vladi s ciljem pronalaženja odgovarajućeg rješenja za pokriće troškova distribucije satelitskog signala za 2009. godinu, čime bi se izbjegli nesporazumi i eventualna međunarodna arbitraža ovog slučaja.

Napominjemo, da od kraja 2004. godine ne postoji nikakav ugovor sa Fiestom niti ništa slično što bi pretpostavljalo međusobne obaveze, osim faktura koje je Fiesta po inerciji, u gotovo identičnim iznosima ispostavljala RTCG za svaku godinu", saopštio je u informaciji od 9. novembra 2009. Savjetu RTCG bivši generalni direktor Branko Vojičić.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: