Telekom iz državnog prerastao u privatni monopol

Nakon skoro šest godina od privatizacije monopol nije razbijen, ekonomija grca u problemima nelikvidnosti i dugovanja, a od autoputa ostala je samo razglednica iz Gornjih mrka...
0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 11.01.2012. 15:18h

Zvaničnici Vlade Crne Gore ubjeđivali su javnost tokom 2004. godine da će prodaja Telekoma Crna Gora, sa kompletnom infrastrukturom, imati pozitivne multiplikativne efekte na crnogorsku ekonomiju, očuvati radna mjesta te da ćemo od te privatizacije imati prve kilometre autoputa od Podgorice prema Mateševu.

Nakon skoro šest godina od privatizacije, nemamo faktički ništa od obećanog: monopol nije razbijen, već je samo iz državnih prešao u privatne, strane ruke, ekonomija grca u problemima nelikvidnosti i dugovanja, a od autoputa ostala je samo razglednica iz Gornjih mrka iz oktobra 2009. godine kada su tri premijera ozvaničili početak gradnje koja nikad nije počela.

"Prepuštanje upravljanja Telekomom u privatizaciji ne može dovesti do otuđenja i novog monopola koji bi bio suprotan interesima Crne Gore", saopštio je 3. oktobra 2004. godine nekoliko dana prije raspisivanja tendera za prodaju te državne kompanije, tadašnji potpredsjednik crnogorske Vlade Branimir Gvozdenović.

"Dakle, ni u kom slučaju privatizacija Telekoma ne može biti u funkciji povećanja budžetske potrošnje, već od ulaganja u razvoj očekujemo multiplikativne efekte na cjelokupnu privrednu aktivnost, odnosno rast društvenog proizvoda", zaključio je Gvozdenović.

Predsjednik Odbora direktora u to doba Oleg Obradović 1. oktobra 2004. godine obećao je da će novi vlasnik uvesti nove usluge, poput SMS-a preko fiksne telefonije, što tadašnji menadžment, kako je naveo, nije bio u mogućnosti.

Pretragom novinske arhive iz tog doba, "Vijesti" su pronašle zanimljive izjave tadašnjih vladinih predstavnika, poput one Branimira Gvozdenovića da će "novac dobijen prodajom udjela u Telekomu Vlada uložiti u infrastrukturne, ali i sve drage projekte koji treba da olakšaju dalju ekspanziju interesovanja za investiranje u Crnu Gora".

Govoreći o socijalnom programu, Obradović je poručio da "oni radnici koji ne pokrivaju kako treba radno mjesto imaju razloga za zebnju predstojećoj privatizaciji".

Da ćemo imati autoput od novca dobijenog prodajom Telekoma, naveliko je obećavao tadašnji premijer Milo Đukanović.

"Privatizacija Telekoma je pitanje odluke da li je ovoj vladi važnije da ima vlasništvo od 51 odsto u ovom preduzeću i da pretenduje na dividende, ili da naplati tih 51 odsto i uloži u razvoj infrastrukture. Planirano je da taj novac bude uložen u izgradnju puta PodgoricaMateševo-Kolašin i Vlada nema dileme da je važnije izgraditi taj put", rekao je novinarima Milo Đukanović 6. oktobra 2004. godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: