Vlada sa partnerom iz Indije pregovara o pitanjima značajnim za KAP

Kao treći partner u KAP-u u javnosti se najviše pominje indijska kompanija JSW, milijardera Sajana Đindala
0 komentar(a)
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.01.2012. 14:58h

Vlada pregovara sa indijskim partnerom o pitanjima koja su od suštinskog značaja za dugoročni opstanak Kombinata aluminijuma (KAP), saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

"Komunikacija se vodi u vezi pitanja koja su od značaja za dugoročni opstanak KAP-a, kome su potrebne investicije, rješavanje pitanja dugova ali i obezbjeđivanje investitora u izvore energije", rekli su agenciji Mina-business iz Ministarstva.

Onog trenutka kada se učini izvjesnim interesovanje trećeg partnera, javnost će, kako su kazali, biti obaviještena.

Iz Ministarstva su naveli da to ipak nije odluka koju će Vlada sama da donese, već će se u parlamentu i odgovarajućem Odboru organizovati rasprava na temu dogovora koji će, kako očekuju, postojati u načelu.

"To znači da će Vlada ponuditi Skupštini opcije, predložiti onu koja bi prema njenom mišljenju bila najbolja, ali će se u konačnom parlament o tome izjasniti", objasnili su iz Ministarstva.

Kao treći partner u KAP-u u javnosti se najviše pominje indijska kompanija JSW, milijardera Sajana Đindala, za koju je akcije navodno kupovao grčki biznismen Petros Statis, posredstvom kompanije AdCapital.

Premijer Igor Lukšić kazao je ranije da očekuje da se nakon Nove godine Vlada upozna sa načinima i finansijskim uslovima pod kojima je potencijalni indijski partner spreman da preuzme upravljanje KAP-om i Rudnicima boksita.

Lukšić je rekao da će Vlada sačekati opipljivu ponudu indijskog partnera i sagledati da li ona ispunjava dva ključna preduslova - pitanje strukture duga KAP-a i obezbijeđivanje energetske održivosti fabrike.

On je naveo i da sadašnji ruski vlasnik nema ništa protiv da pod određenim uslovima izađe iz fabrike, ali da će to ipak zavisiti od poslovne relacije En plus grupe i potencijalnog indijskog partnera.

Bonus video: