Englezi grade turistički kompleks na Luštici

Predugovor između Opštine Herceg Novi i kompanije “Nord star” trebalo bi da bude potpisan u srijedu
146 pregleda 0 komentar(a)
Luštica, Foto: Arhiva Vijesti
Luštica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.01.2012. 18:28h

Predugovor između Opštine Herceg Novi i engleske kompanije “Nord star” trebalo bi da bude potpisan u srijedu u Ministarstvu turizma u Podgorici.

Englezi su u Donjim Klincima, na poluostrvu Luštica, zakupili na 99 godina oko 505.000 kvadrata za gradnju turističkog kompleksa.

Na tom atraktivnom dijelu, na ulazu u Bokokotorski zaliv, planirana je izgradnja turističkog kompleksa koji će imati hotel i 29 luksuznih vila sa pratećim sadržajima. Investiciona vrijednost projekta je oko 210 miliona eura.

Predugovor reguliše uslove o načinu plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koja će, kako se procjenjuje, iznositi oko deset miliona eura. Investitor će, umjesto da plati naknadu Opštini, finansirati izgradnju infrastrukture – struje, vode i puta na Luštici.

Stiže voda iz Radovića

Na osnovu idejnih rješenja, koje je sačinila Opština, planirano je da “Nord star” dovede vodu od Radovića do svoje lokacije, što bi trebalo da košta 3,9 miliona eura, da rekonstruiše 15 kilometara puta širine pet metara, čija će gradnja koštati 3,5 miliona, i da dovede struju na Lušticu, u šta bi trebalo da uloži 2,2 miliona eura.

Predugovor će potpisati predsjednik Opštine Dejan Mandić i predstavnik “Nord stara” Kari Haataja.

Nakon potpisivanja, predugovor će, na januarskom zasjedanju, razmatriti SO, koja treba da da saglasnost za njegovu primjenu.

Predugovor će potpisati predsjednik Opštine Dejan Mandić i predstavnik “Nord stara” Kari Haataja

Na taj način trebalo bi da budu ispunjeni svi uslovi iz glavnog ugovora sa državom i “Nord star” je u obavezi da plati 2,7 miliona eura za zakupninu za zemljište na Luštici za još 8,5 godina, jer su za godinu i po već platili.

Naime, usvojen je planski dokument za to područje, potpisan ugovor sa Opštinom o kompenzaciji i ugovor sa JP “Morsko dobro”, što znači da bi realizacija projekta mogla da počne.

Bonus video: