Sindikat Željezare podnio žalbu Apelacionom sudu

U Željezari je, nakon praznika, počela proizvodnja u ključnom pogonu Čeličani i Kovačnici, radi se kvalitetni program
0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.01.2012. 14:43h

Sindikat nikšićke Željezare uložio je žalbu Apelacionom sudu na rješenje Privrednog od 29. decembra, kojim se iz petočlanog Odbora povjerilaca izbacuje predstavnik radnika, saznaje agencija Mina-business.

Prvostepena sudska instanca takvo rješenje donijela je po žalbi firme Rekupero, koja u Odboru, kao povjerilac posljednjeg isplatnog reda ima jednog člana, dok su radnici povjerioci prvog isplatnog reda kao najvišeg ranga.

Predsjednik Sindikata Željezare, Janko Vučinić, kazao je agenciji Mini-business da očekuje da će Apelacioni sud uvažiti njihovu žalbu, jer se radi o potraživanjima 1.400 radnika u iznosu od 6,5 miliona eura.

"Smatramo da je realno da i naš zahtjev bude uvažen, s obzirom na to da je prihvaćena žalba firme Rekupero, koja je jedina od 882 povjerioca imala primjedbu što se i predstavnik radnika nalazi u Odboru", objasnio je Vučinić.

Prema njegovim riječima, imao je uredno punomoćje svih radnika Željezare da ih predstavlja i zakon je u svemu ispoštovan.

Vučinić je kazao i da je okončan socijalni program, nakon čije realizacije je u Željezari od 1,4 hiljade ostalo 345 zaposlenih.

"Prosječne otpremnine isplaćene su u rasponu od šest hiljada EUR za radnike koji idu u penziju sa riješenim stambenim pitanjem, do 25.500 eura koliko su primili invalidi sa 29 godina staža", precizirao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, preostaje još samo isplata otpremnina za naknadno prijavljenu grupu od oko 20 radnika.

U Željezari je, nakon praznika, počela proizvodnja u ključnom pogonu Čeličani i Kovačnici, radi se kvalitetni program, dok bi početkom narednog mjeseca trebalo da se uključi i Valjaonica.

Vučinić očekuje da se za kupovinu Željezare ovog puta javi ozbiljan kupac. U suprotnom, kako je dodao, radnici su spremni da, uz pomoć države, preuzmu upravljanje fabrikom, koja je, pokazala da može uspješno poslovati na tržištu.

Bonus video: