Konjević: Sniziti kamatne stope, treba nam jeftiniji novac

Možda je potrebno organizovati i konsultativno saslušanje na temu stanja u bankarskom tržištu i politici, rekao je Konjević
0 komentar(a)
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.01.2012. 13:24h

Potpredsjednik SDP i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Raško Konjević je kazao da Vlada i Centralna banka treba da analiziraju stanje na tržištu novca i pokušaju da nađu način pomoću kojeg će se sniziti kamatne stope, jer postojeći nivo kamata negativno utiče na oporavak privrede.

Konjević je u saopštenju kazao da su partiji kojoj pripada bliski stavovi predstavnika Centralne banke i Unije poslodavaca koji su saopštili da bi banke u Crnoj Gori trebale da imaju više sluha za privredu i pronalaženje prostora za snižavanje kamatnih stopa, kao i poboljšanje ambijenta za ulazak novih investitora.

"Bez jeftinijeg novca teško da možemo pokrenuti privredni oporavak"

"Možda je potrebno organizovati i konsultativno saslušanje u nadležnom parlamentarnom odboru na temu stanja u bankarskom tržištu i politici kamata imajući u vidu da smo slične rasprave tokom prošle godine imali oko sektora telekomunikacija i tržišta kapitala", smatra Konjević.

"Treba razmisliti i o promjeni prakse neobjavljivanja mjera koje regulator sprovodi prema bankama"

"Bez jeftinijeg novca teško da možemo pokrenuti privredni oporavak, a bez njega će veliku štetu snositi i same banke, a naročito građani. Centralna banka mora nastaviti sa dosljednom i rigoroznom primjenom zakona u kontroli bankarskog sistema, a treba razmisliti i o promjeni prakse neobjavljivanja mjera koje regulator sprovodi prema bankama, po ugledu na mnoge centralne banke u EU, kako bi javnost, privreda i građani bili bolje informisani i lakše donosili odluke kojoj banci dati povjerenje", zaključio je Konjević.

Bonus video: