Komisija će pregovarati sa „Avazom” o prodaji "Pobjede"

“Avaz” je ponudio svega euro za većinski udio u “Pobjedi” i 2,1 milion eura investicija za tri godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 09:11h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte do sjutra će se izjasniti o predlogu tenderske komisije da počne pregovore sa bosanskim “Avazom” o prodaji “Pobjede”.

“Vijestima” je to saopšteno u Savjetu, čijim članovima je dostavljen izvještaj komisije o ponudi biznismena Fahrudina Radončića sa predlogom odluke da bude usvojen i da odobre pregovore. Dosadašnja je praksa da ono što komisije traže, većina u Savjetu prihvati.

U obrazloženju predloga navode da je ponuda formalno ispravna i da jedini ponuđač, sa kojim Tenderska komsija može direktno pregovarati, ispunjava kvalifikacione uslove. To što se jedna kompanija prijavila za kupovinu državnih 85,99 odsto akcija, ne znači da poreski obveznici smiju biti opterećeni potrošenim kreditima Vladine “Pobjede”.

“Avaz” je ponudio svega euro za većinski udio u “Pobjedi” i 2,1 milion eura investicija za tri godine, uz najavu gradnje stambeno-poslovnog objekta na vrijednoj lokaciji dnevnog glasila.

Radončić bi da država preuzme dugoročne kredite “Pobjede” kod Erste i Podgoričke banke u nominalnom iznosu od 6,47 miliona eura. Ponudio je da preuzme kratkoročne obaveze preduzeća, koja na kraju novembra iznose četiri miliona. Taj iznos podrazumijeva dugovanja radnicima, dobavljačima i državi. “Avaz” bi smanjio broj zaposlenih sa sadašnjih 250 na oko 170 do kraja 2015. Za otpremnine nudi 1,68 miliona eura i oko 540.000 za obuku i bonuse zaposlenima.

Vlada je godinama pomagala “Pobjedi” preko garancija za kredite i dozvoljavala da nagomilava poreski dug, preko kojeg je uvećavala vlasnički udio države na uštrb punjenja budžeta. Država je nezakonito glavni akcionar, a to je pravdala neuspjelim prodajama izdavačkog preduzeća.

Aktuelni treći tender za prodaju “Pobjede” objavljen je 27. septembra prošle godine.

Bonus video: