Fiesta povezana sa Atlas grupom Duška Kneževića

Firma koju američki istražitelji optužuju za korupciju prilikom privatizacije Telekoma, posluje u Crnoj Gori
294 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2012. 09:33h

Of-šor firma Fiesta Investments Ltd, koju u Sjedinjenim Američkim Državama sumnjiče da je učestvovala u navodnom korumpiranju crnogorskih zvaničnika prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore posluje u Crnoj Gori i direktno je i indirektno povezana sa Atlas grupom Duška Kneževića.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) jedan od četiri lažna konsultantska ugovora iz afere Telekom naziva “ Fiesta ”, ne navodeći puno ime kompanije sa kojom je Mađar telekom sklopio ugovor. U tužbi se samo navodi da su taj i još jedan ugovor “Activa” sklopljeni sa firmama registrovanim na Mauricijusu i Sejšelskim ostrvima.

Međutim, američka advokatska firma Vajt end Kejs, koju je Mađar telekom unajmio da vodi njihovu internu istragu povodom afere, u svom javno dostupnom dokumentu navodi da se ta firma zove Fiesta Investments Ltd, isto kao i kompanija koja je poslovala ili je akcionar u firmama povezanim sa Atlas grupom.

Fiesta Investment Ltd. je osmi po veličini akcionar Montenegro Express AD Budva i 10-ti po veličini vlasnik Jadranskog sajma AD Budva

Navedena firma gazduje budvanskim firmama Mogren Garden i Mogren Hil koje u stvari predstavljaju dva velika projekta Atlasa u zaleđu plaže Mogren, koje je Kneževićeva grupacija promovisala i na svom veb sajtu.

Bašović osnovala Attika land

Prvi formalni osnivač i direktor Attike Land DOO, prema zvaničnim podacima CRPS, bila je Brankica Bašović, danas direktorica Fin investa, poznate firme iz imperije Kneževića.

Zatim se u prvoj polovini 2007. kao drugi osnivač Attike Land pojavljuje of-šor firma Fiesta Investments sa Mauricijusa. Bašovićeva je ostala direktorka Attike i nakon treće promjene imena osnivača iste firme 11. decembra 2007. godine kada Fiestu sa Mauricijusa u zvaničnoj evidenciji CRPS zamjenjuje nova firma “Ridley Park” DOO Podgorica.

Firma sa sličnim i gotovo identičnim imenom Fiesta Investment Ltd, i opet sa nepoznatom adresom, vezivala se prije 3-4 godine za posredovanje u emitovanju satelitskog programa Televizije Crne Gore

Ime kompanije Fiesta Investment Ltd, ali sa adresom “Australia street no.6 Inostranstvo” (u registru CDA na veb sajtu se ne nalazi ime države) navodi se, takođe, među top 10 vlasnika još dvije kompanije u kojima firme povezane sa Atlas grupacijom većinski gazduju.

Fiesta Investment Ltd. je osmi po veličini akcionar Montenegro Express AD Budva i 10-ti po veličini vlasnik Jadranskog sajma AD Budva.

Isplaćeno 4,47 miliona

“Vijesti” juče nijesu mogle stupiti u kontakt sa gospođom Bašović niti dobiti potvrdu iz Atlas grupe ko je gazda i pravi vlasnik of-šor firme Fiesta Investments Ltd sa Mauricijusa, i da li je eventualno ta firma sklapala konsultantske ugovore sa Mađar Telekomom.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) utvrdila je da je Mađar Telekom sklopio lažni konsultantski ugovor, koji naziva “ Fiesta ” navodno za pomoć u kupovini dodatnih akcija od manjinskih akcionara Telekoma Crna Gora. Po Fiesta ugovoru i ugovoru Activa, koji su sklopljeni sa firmama sa Mauricijusa i Sejšelskih ostrva, isplaćeno je 4,47 miliona eura za usluge koje nijesu izvršene.

Atlas Grupa nije vlasnik kompanije Fieste investments sa Mauricijusa, saopštili su iz kompanije

"Konsultanti iz tih ugovora su bili tzv. šel kompanije, (kompanije koje postoje ali ne posluju niti imaju ikakve imovine) sa sjedištem na Mauricijusu i Sejšelima koje nikada ranije nijesu pružale usluge ni Mađar Telekomu ni Dojče Telekomu…Ovi konsultanti nijesu pružili nikakve bona fide usluge po ugovorima Fiesta i Activa. Usluge na koje se strane pozivaju u ugovoru umjesto toga pružili su redovni spoljni savjetnici i investicioni bankari Mađar Telekoma.

Dokumenti koji su navodno dokazivali rad konsultanata po ovim ugovorima fabrikovani su kako bi se prikazalo da su konsultanti obavili legitimne usluge. (Direktori Mađar telekoma) Štraub, Balog i Morvai učinili su da Mađar telekom učini dvije isplate od ukupno 4,47 miliona po ugovorima Fiesta i Activa otprilike između 12. i 20. maja 2005", utvrdila je američka Komisija za hartije od vrijednosti.

Firma istog imena posrednik i za satelit TVCG

Firma sa sličnim i gotovo identičnim imenom Fiesta Investment Ltd, i opet sa nepoznatom adresom, vezivala se prije 3-4 godine za posredovanje u emitovanju satelitskog programa Televizije Crne Gore. Emitovanje satelitskog programa TV CG koštalo je najprije oko 800.000 eura godišnje, a potom oko 600.000 eura.

Najprije je taj trošak pokrivan inostranom donacijom, ali je zatim do transformacije u Javni servis taj posao za TV CG, preko posrednika Fieste Investment LTD, država ugovarala i plaćala iz budžeta.

Atlas Grupa: Nijesmo vlasnici Fieste investments

Atlas grupa je poslala saopštenje za javnost u kome piše "da osim Fonda zajedničkog ulaganja Atlas mont ad koji je u postupku javnog preuzimanja akcija prodao akcije Telekoma, ATLAS grupa niti bilo koja druga kompanija u vlasništvu Atlas Grupe nije na bilo koji način učestovala u postupku privatizacije Telekoma".

"Takođe, odgovorno tvrdimo da Atlas Grupa, niti njen vlasnik ili bilo koja kompanija u vlasništvu Atlas Grupe, nije vlasnik kompanije Fieste investments sa Mauricijusa", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: