Vučinić: Država da spriječi MNSS da kupi Željezaru

Vućinić je za Večernje novosti kazao da su radnici prihvatili uvođenje stečaja rizikujući mnogo, jer je to bio jedini način da tadašnjim vlasnicima “vide leđa”
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2012. 09:38h

Država treba da spriječi učešće bivšeg vlasnika Željezare, kompanije Montenegro spešlti stils (MNSS), na oglasu za prodaju fabrike, jer je jasno u kakvo su stanje doveli nekada moćni kolektiv, saopštio je predsjednik Sindikata, Janko Vučinić.

Vućinić je za Večernje novosti kazao da su radnici prihvatili uvođenje stečaja rizikujući mnogo, jer je to bio jedini način da tadašnjim vlasnicima “vide leđa”.

”Ovog puta ne smije da se desi da nam opet dođe neko poput njih koji bi nas uništili. Treba naći respektabilnog kupca koji je spreman da ulaže u fabriku, organizuje proizvodnju. I u vrijeme bankrota pokazali smo koliko vrijedimo, jer su naši čelici stizali i do zemalja Evropske unije (EU)”, poručio je Vučinić.

Sindikalci nijesu zadovoljni cijenom po kojoj se fabrika prodaje, jer smatraju da je ona trebalo da bude znatno veća, makar 50 miliona eura.

“Samo Željezarino zemljište vrijedi 20 miliona eura. U imovinu spadaju stara i nova elektrolučna peć, filteri, dvije valjaonice, pogon kovačnice sa pratećom opremom”, kazao je Vučinić.

MNSS najavio prijavljivanje

Oglas za prodaju Željezare raspisan je 5. januara, a svi zainteresovani ponuđači zatvorene pisane ponude mogu dostavljati u narednih 30 dana.

Fabrika sa cjelokupnom imovinom prdaje se po početnoj cijeni od 30 miliona eura. To bi bila četvrta privatizacija Željezare u posljednjih sedam godina, a zainteresovanih kupaca ima iz Nemačke, Ukrajine, Turske, Slovačke, Indije i Rusije.

MNSS je najavio da će se ponovo prijaviti za kupovinu Željezare. Stečajni postupak u fabrici pokrenut je još polovinom aprila na zahtjev radnika.

Privredni sud je početkom novembra odbacio Plan reorganizacije Željezare koji je podnio MNSS, nakon čega je uslijedila žalba bivšeg vlasnika Apelacionom sudu, koji je potvrdio presudu Privrednog.

Galerija

Bonus video: