Goati: Teško se uz rođačke veze boriti protiv korupcije

Goati je podsjetio da je Crna Gora zauzela, kako je rekao, pristojno mjesto, kada je u pitanju indeks percepcije korupcije
0 komentar(a)
Vladimir Goati, Foto: Blic.rs
Vladimir Goati, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 08.01.2012. 12:15h

Crna Gora je napravila iskorak u borbi protiv korupcije, ali će rješavanje tog problema biti možda najteža staza na putu ka Evropskoj uniji (EU), smatra predsjednik Transperensi Srbije, Vladimir Goati.

Goati je podsjetio da je Crna Gora zauzela, kako je rekao, pristojno mjesto, kada je u pitanju indeks percepcije korupcije.

Indeks percepcije korupcije za Crnu Goru je 4.0, dok je prošle godine bio 3.7 i zemlja zauzima 66. poziciju na ovogodišnjoj listi Transperensi internešnala, što je za tri mjesta bolji plasman u odnosu na prošlu godinu.

"Što je u svakom slučaju bolje nego što je prije bilo, ali nije dovoljno za EU i mislim da će to biti jedna dosta tegobna staza, možda najteža, neka vrsta teške staze za Crnu Goru, da smanji korupciju", rekao je Goati.

On smatra da je to iz razloga koji nije politički, već sociološki.

"Crna Gora je jedno malo društvo, i teško je očekivati neku odlučnu borbu protiv korupcije koja zahtjeva desetine godina, ne sedmice, mjesece, u jednom društvu koje je manje-više slično proširenoj porodici", kazao je on.

Mimo svih veza

Goati smatra da će to biti natčovječanski napor.

"Svim srcem želim da Crna Gora to uspije, ali mislim da će biti nekih teškoća, jer ako uzmete tri Crnogorca, dva su rođaci, tako da to znači i eliminaciju tog što postoji hiljadama godina, tako da mislim da će to biti teški piut Crne Gore" ocijenio je on.

Goati je rekao da Srbija ima druge probleme na putu ka EU, podsjećajući na probleme isporuke međunarodnih kriminalaca međunarodom Sudu i sada borbe oko Kosova.

"Borba protiv korupcije kod Crne Gore je najozbiljnija stvar i tu nikakve rođačke, prijateljske, plemeničke, bratstveničke veze ne bi trebalo da imaju uticaj, ali stara Crna Gora je jedno plemensko, bratstveničko društvo, to prosto čovjek koji imalo zna i poznaje Crnu Goru, ne smije da zaboravi", smatra Goati.

Govoreći o problemima u regionu, Goati je kazao da su ozbiljni, ali različite prirode.

"Mislim da je Crna Gora u najboljem položaju i da su Srbija i Albanija, na neki način, u tom procesu marginalizovani, jer Srbija teško može da ispuni uslove sudeći prema reakcijama koje vidim u dnevnim novinama Srbije, da prihvati faktičku nezaviisnost Kosova, a ne prihvatajući formalno", naveo je on.

Bonus video: