Dužnički problemi država Evrope obilježili 2011, kriza će još drmati EU

Pred vama je lista najbitnijih poslovnih i ekonomskih događaja iz 2011. prema izboru urednika AP-a
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 08:01h

Evropska kriza najvažniji je događaj u svijetu biznisa koji je obilježio 2011. godinu, smatraju poslovni urednici agencije Asošijejtid pres (AP).

Velika zaduženost pojedinih zemalja Starog kontinenta raširila je strah širom tržišta i izvršila pritisak na svjetske ekonomije, a na kraju godine banke i ulagači s nervozom posmatrali su pokušaje evropskih zvaničnika, usmjerene na sprečavanje raspada eurozone, prenosi zagrebački Poslovni dnevnik, dodajući da će evropski problemi sigurno biti jedna od top tema i u 2012. godini.

Slijedi lista najbitnijih poslovnih i ekonomskih događaja koji će svijet pamtiti iz 2011, prema izboru urednika AP-a:

EVROPSKA finansijska kriza

Dužnička kriza uzdrmala je finansijski sistem cijele Evrope i umnogome zabrinula ostatak svijeta. Usljed rasta troškova zaduživanja, Portugal je postao treća zemlja koja je zatražila evropsku pomoć, nakon što su to 2010. napravile Grčka i Irska.

Protesti u Grčkoj

Istovremeno, tržišta se pribojavaju da će i većim ekonomijama, poput Španije i Italije, takođe trebati spasonosne paketi iz zajedničkih fondova EU.

LOŠE STANJE američke ekonomije

Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) već se četiri uzastopne godine bori s problemima. Recesija je završila, ali tempo oporavka je i dalje razočaravajući. U prvoj polovini 2011, američka ekonomija rasla je po godišnjoj stopi od samo 0,9 odsto. Stanje se poboljšalo u trećem kvartalu, rastom od 2 odsto, a za posljednje tromjesečje očekuje se povećanje od 3 odsto. Ipak, dvije i po godine nakon završetka recesije, 25 miliona ljudi je nezaposleno ili ne može pronaći posao na puno radno vrijeme. Događaji iz posljednjeg kvartala, međutim, ohrabruju, zbog čega je SAD nezahvalnu poziciju glavnog globalnog finansijskog problema prepustila EU.

SMRT osnivača Epla

Osnivač i čelnik moćne američke kompanije Epl Stiv Džobs umro je 5. oktobra, dva mjeseca nakon što je njegova kompanija nakratko premašila lidera po tržišnoj vrijednosti Ekson mobajl. Iza Džobsa ostaje niz tehnoloških uređaja koji su promijenili svijet, poput ajfona i ajpeda.

Epl je ujedno i najvrednija kompanija na svijetu, sa procijenjenom tržišnom vrijednošću od preko 340 milijardi američkih dolara (podatak iz oktobra 2011). Samo jedna akcija Epla na Njujorškoj berzi košta skoro 370 dolara.

SNIŽAVANJE američkog rejtinga

Zbog nemogućnosti političkih lidera da dogovore smanjenje budžetskog deficita, kreditna agencija Standard end Purs snizila je prvi put u istoriji američki kreditni rejting, sa najvišeg AAA na AA+. Analitičari su ocijenili da je riječ o istorijskom presedanu, a mediji su prenijeli da je magnat Džordž Soroš, zahvaljujući informacijama i trgovini obveznicama, na tome zaradio preko 10 milijardi dolara.

SKANDAL oko prisluškivanja i Rupert Mardok

Mardok

Britanski tabloid “News of the World”, u vlasništvu korporacije Ruperta Mardoka, našao se u središtu velikog skandala zbog telefonskog prisluškivanja. Tabloid je ubrzo ugašen, ali mrlja na Mardokovom medijskom carstvu je ostala.

ZEMLJOTRES u Japanu

Razoran potres u Japanu u martu 2011. rezultirao je nuklearnom krizom u zemlji i poremetio distributerske mreže mnogih kompanija. Velike štete pretrpjeli su automobilski divovi, poput Tojote i Honde. Zahvaljujući specifičnom mentalitetu i disciplini, ekonomija Japana se brzo konsolidovala i počela oporavak.

CIJENA BENZINA na rekordnim nivoima

Maloprodajna cijena benzina u SAD-u dostigla je prosječnu godišnju cijenu od 3,53 dolara za galon, nadmašivši prethodni rekord iz 2008. godine od 3,24 dolara. Amerikanci su se vozili manje, dok su istovremeno sve popularnija energetski efikasnija vozila, ali to nije bilo dovoljno za sprečavanje rasta cijena. Godinu su obilježile i oscilacije cijena nafte na međunarodnim tržištima, ponajviše zbog nemira u zemljama bogatim tim energentom.

BERZOVNI bum tehnologija

Dionice društvene mreže LinkedIn zabilježile su snažan skok nakon kotacije na američku berzu u maju, što je mnoge podsjetilo na tehnološki “balon”' od prije desetak godina. Nakon LinkedIna uslijedili su inicijalne ponude akcija Pandore, Grupona i Zinge. Nakon uvrštenja na berzu, njihove akcije su ubrzo pale ispod početne cijene.

PROTESTI na Vol stritu

U septembru se nekoliko stotina protestanata okupilo u blizini Njujorške berze, protestujući protiv neoliberalnog kapitalizma i nejednakosti u raspodjeli bogatstva. Slični protesti su se ubrzo raširili širom svijeta.

PAD MF Globala

Bivši političar i nekadašnji direktor američke investicione banke Goldmen Saksa, Džon Korzin izgubio je kontrolu nad brokerskom kompanijom MF Global, na čijem je čelu bio od 2010. godine. Zbog velikih dugova i izloženosti evropskim obveznicama, MF Global je završio u stečaju krajem oktobra. Klijenti su ostali bez 1,2 milijarde dolara, a Korzin je američkom Kongresu kazao da nema pojma gdje je taj novac nestao.

Bonus video: