Lompar: Moguće da ove godine počne gradnja autoputa

Projekat su do sada bezuspješno pokušavali da započnu hrvatski Konstruktor, grčko-izraelski konzorcijum Aktor-Šikun binui, kao i kineske kompanije
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2012. 12:56h

Postoji mogućnost da ove godine počne gradnja autoputa Bar-Boljari, ali će konkretniji podaci o dinamici izgradnje biti poznati kada konsultanti ispitaju sve aspekte tog posla, saopštio je ministar pomorstva i saobraćaja, Andrija Lompar.

"Ovo je za projekat kao što je izgradnja autoputa najteži period. Veliki broj država nije u stanju da vraća kredite i zato odlažu ili odustaju od velikih investicija. Banke su u teškoj situaciji i ne prihvataju nikakve rizike", rekao je Lompar agenciji Mina-business.

Međutim, kako je dodao, projekat izgradnje autoputa Bar-Boljari je i kvalitetom i vođenom procedurom do sada pokazao da je bolji od najvećeg broja sličnih investicija u regionu.

"Nadamo se da će, ukoliko dođe do odmrzavanja investicionih aktivnosti i u regonu i šire, on među prvima dobiti šansu. Ministarstva saobraćaja i finansija prate sve aspekte i faktore koji utiču na kvalitet projekta i nikako nećemo napraviti grešku koja bi Crnu Goru dovela u nezavidno finansijsko stanje, odnosno, ugrozilo njenu makroekonomsku i fiskalnu stabilnost", poručio je Lompar.

Na pitanje da li će biti prihvaćena preporuka Evropske investicione banke (EIB) da se suzi autoput na tri trake, on je odgovorio da se preporuke EIB-a mogu pojaviti tek nakon što se napravi analiza ukupnog projekta, zbog čega su i angažovani konsultanti.

"Kad njihov rad bude završen zajedno sa EIB-om ćemo sjesti i pogledati koja je optimalna i najmanje rizična opcija, odnosno koje je dugoročno najbolje rješenje za Crnu Goru i koje možemo sebi priuštiti, s obzirom na svoje finansijske mogućnosti. Mišljenje EIB-a biće vrlo bitno", kazao je Lompar.

Tender za izbor graditelja autoputa do granice sa Srbijom raspisan je u oktobru 2008. Projekat su do sada bezuspješno pokušavali da započnu hrvatski Konstruktor, grčko-izraelski konzorcijum Aktor-Šikun binui, kao i kineske kompanije.

Galerija

Bonus video: