Željezara se prodaje: Početna cijena 30 miliona eura

Svi zainteresovani ponuđači, zatvorene pisane ponude mogu dostavljati u narednih 30 dana
0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2012. 11:41h

Stečajni upravnik nikšićke Željezare, Veselin Perišić, raspisao je danas oglas za prodaju fabrike po početnoj cijeni od 30 miliona eura.Svi zainteresovani ponuđači, zatvorene pisane ponude mogu dostavljati u narednih 30 dana.Prodaje se fabrika sa cjelokupnom imovinom, koja se nalazi u Nikšiću u ulici Vuka Karadžića bb, osim dvije dizalice koje se nalaze u Luci Bar i ABB uređaja za kompenzaciju električne energije, koji se nalazi na carinskom skladištu u Nikšiću.Imovina Željezare sastoji se od industrijskog zemljišta, građevinskih objekata i postrojenja i opreme, i namijenjena je proizvodnji čelika, navodi se u oglasu.Pravo da dostave pisane ponude imaju svi domaći i strani pojedinci i kompanije koji uplate depozit za učešće u javnom nadmetanju u visini deset odsto početne prodajne cijene.

Otvaranje ponuda u februaru

Javno otvaranje ponuda obaviće se 6. februara u 11 sati u Privrednom sudu u Podgorici. Ponuda koja sadrži najveću kupoprodajnu cijenu imaće prednost prilikom izbora.Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće Perišić u rok od sedam dana od javnog otvaranja ponuda.Neblagovremene i nepotpune ponude neće se razmatrati.Ponuđač čija ponuda bude odabrana kao najpovoljnija proglasiće se kupcem i on je dužan da sa stečajnim upravnikom zaključi Ugovor o kupoprodaji imovine u roku od deset dana od donošenja odluke.

Tim ugovorom će se odrediti i rok plaćanja koji ne može biti duži od pet dana od dana potpisivanja ugovora. U tom periodu kupac je dužan da uplati stečajnom dužniku kupoprodajnu cijenu umanjenu za iznos depozita.

Četvrta prodajaUplaćeni depoziti će se vratiti ostalim ponuđačima u roku od pet dana od donošenja odluke, dok se depozit izabranog ponuđača zadržava i uračunava u kupoprodajnu cijenu.Prodavac zadržava pravo da po oglasu ne obavi izbor ponuđača, što znači da ponude ne obavezuju.Ukoliko se nađe kupac za Željezaru, to bi bila njena četvrta prodaja.Željezara je prvi put privatizovana 2002. godine, kada je većinski udio kupila ruska kompanija Rusmonostil. Rusi su nakon kratkog zadržavanja ostavili fabriku u dugovima, a Vlada je bila primorana da, preuzimajući dug, dovede novog strateškog partnera, firmu Midlend risorsis holding.Većinski paket akcija Željezare je, nakon što ju je napustio i Midlend, krajem 2006. godine kupio Montenegro spešelti stils (MNSS). Stečaj je u fabrici pokrenut još polovinom aprila prošle godine na zahtjev radnika.

Nakon toga je početkom novembra Privredni sud odbacio Plan reorganizacije Željezare koji je podnio MNSS i proglasio bankrot fabrike.

Bonus video: