Drecun: Malo se postiže višim akcizama, a sve se svaljuje na građane

"Malo će se postići odricanjem zadovoljstva iz te zle navike, i alkohola i cigareta, kako bi se uštedjelo u kućnom budžetu"
121 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Drecun, Foto: Boris Pejović
Predrag Drecun, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.01.2012. 10:38h

Malo će se postići uvođenjem viših akciza na cigarete i alkohol, a sve će se svaliti na krajnjeg korisnika, odnosno građanina, kazao je za RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Od 1. januara povećane su akcize na cigrete i alkohol, a Vlada je tu odluku opravdala time da su pomenuti proizvodi štetni za zdravlje i da će se time dodatno popuniti državni budžet.

Drecun smatra takav potez Vlade iznuđenom mjerom.

"Malo će se postići odricanjem zadovoljstva iz te zle navike, i alkohola i cigareta, kako bi se uštedjelo u kućnom budžetu. Na taj način će se puniti državni budžet".

Akcize su povećane od 13 do 15 centi, a koliko će stvarno poskupiti i cigarete i alkoho, zavisi od tržišne konkurencije, objašnjavaju u Vladi. Drecun, međutim, kaže da je to zavaravanje, jer trgovci neće raditi na svoju štetu.

"Sumnjam da će bilo ko od trgovaca sniziti svoju maržu u korist akcize, jer bi to praktično značilo direktno prelivanje novca iz privrede u državu, a to se neće desiti. Svakako će se sve prevaliti na krajnjeg korisnika, odnosno građanina", zaključuje Drecun za Javni servis

Bonus video: