Vujanović: Trebalo je prodati pljevaljski rudnik i elektranu

Vujanović je objasnio da bi tako postojala mogućnost da se ima struja iz EPCG, koja je mnogo jeftinija
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta
Filip Vujanović, Foto: Beta
Ažurirano: 03.01.2012. 16:43h

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović smatra da je propuštena velika šansa kad se odustalo od privatizacije Termoelektrane (TE) i Rudnika uglja u Pljevljima, jer bi time bilo riješeno snabdijevanje Kombinata alumijuma (KAP) strujom.

On je, komentarišući izjavu izvršnog direktora Elektroprivrede (EPCG), Enrika /Enrico/ Malerbe da će država morati da preuzme troškove subvencija ako nastavi da podržava preduzeća poput KAP-a, kazao da je privatizacija TE i Rudnika uglja bila moguće rješenje.

Neozbljan odnos

“Pljevlja imaju nizak nivo ekološke zaštite, nemaju toplifikaciju, pri čemu se nije dobila šansa dobrog izvora toplifikacije”

Vujanović je novinarima, nakon svečane sjednice bjelopoljskog parlamenta, kazao da bi privatizacija TE i Rudnika uglja za kratko vrijeme dovela prvi blok Termoelektrane do maksimalnog korišćenja, a ne tako dugoročno, i drugi blok.

On je naveo da bi se tako riješilo snabdijevanje KAP-a strujom, i skidanje tog potrošača sa EPCG.

Vujanović je objasnio da bi tako postojala mogućnost da se ima struja iz EPCG, koja je mnogo jeftinija i na određeni način, mogućnost da se vodi računa o socijalnim potrebama građana i kroz cijenu struje.

“Tu smo šansu propustili 2007. godine, jednim neozbiljnim odnosom, koji je donio skupštinsku odluku i razbio mogućnost da u Crnoj Gori imamo veliku razvojnu šansu EPCG”, naveo je Vujanović.

Energetski sektor neiskorišćen

On je dodao da je to dovelo do problema u Pljevljima, a Crna Gora je ostala bez velike šanse da ima ogroman termoenergetski kompleks u energetskom sistemu, koji bi pomogao državi.

“Pljevlja imaju nizak nivo ekološke zaštite, nemaju toplifikaciju, pri čemu se nije dobila šansa dobrog izvora toplifikacije”, rekao je Vujanović.

On je kazao da se šansa propušta i u hidroelektranama na Morači, i da se energetski, kao najsnažniji sektor razvoja ekonomije Crne Gore, nedovoljno koristi.

Bonus video: