Keković: Numanović podmeće, biće protesta 21. januara

Keković smatra da Vlada želi da destabilizuje Sporazum kojim su sindikati kvalitetno zaštitili zaposlene
0 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Arhiva "Vijesti"
Unija slobodnih sindikata, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.12.2011. 19:38h

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je kazao da ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović naopakim tumačenjem Sporazuma pokušava da USS podmetne kukavičije jaje i mjenja teze ali da mu to neće uspjeti.

"Numanović pokušava da negativnu energiju koja je nastala potpisivanjem Sporazuma, koji nije pravilno shvaćen, usmjeri prema USS. Nije tačno da smo se odrekli prava na štrajk i opet ponavljam da smo se obavezali da ne štrajkujemo samo kada su u pitanju zarade zaposlenih u javnom sektoru i to samo ukoliko se Sporazum bude poštovao", kazao je Keković.

On je rekao da se Sporazum ne može vezati ni za šta drugo osim za zarade i da je Numanović toga svjestan.

"I iz njegove nesigurne i nepovezane izjave se vidi da je ona sama neodrživa. Prvo je rekao da sindikati nemaju pravo na štrajk, a onda da misli da to pravo nemaju oni koji primaju plate iz budžeta. Ta izjava nije u duhu Sporazuma", kazao je Keković.

Prema njegovim riječima Vlada želi da destabilizuje Sporazum kojim su sindikati kvalitetno zaštitili zaposlene.

"Pokušavaju da ga široko tumače, a time mu nanose štetu. Bolje bi im bilo da se koncentrišu na njegovo poštovanje", rekao je Keković

Numanović: Sindikalci krše Sporazum pozivom na štrajk

Sindikat koji okuplja zaposlene u javnom sektoru pozivom na štrajk krši Sporazum o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.Unija slobodnih sindikata (USS) pozvala je građane na protest 21. januara, zbog teške ekonomsko-socijalne situacije u državi. Predstavnici sindikata su se Sporazumom, koji su potpisali 21. decembra, obavezali da će sarađivati u smanjivanju broja zaposlenih u javnom sektori i odustajanju od različitih vidova sindikalne borbe od naredne do 2015. godine.Numanović je, na radnom doručku sa predstavnicima medija, razgovarao o aktivnostima Ministarstva i komentarsao poziv USS na protest.

„Mi smo potpisali Sporazum sa sindikatom gdje su jasno precizirane obaveze Vlade i sindikata. Radničke organizacije se njim obavezuju da neće do 2015. godine sprovoditi štrajkove“, podsjetio je on.

Zaposleni u javnom sektoru štrajkom, rekao je Numanović, krše Sporazum, „odnosno sindikat koji ih okuplja na protest“.„Sporazum je jasan i tu nema nikave dileme. Što se tiče štrajka za ostale - penzionere i građane koji su nezadovoljni, njih mogu da shvatim. Štrajk je legitimno sredstvo kao vid sindikalne borbe i protiv toga nemam ništa i podržavam“, rekao je Numanović.

Godina uspješna za MinistarstvoKao ministar, naveo je on, kažem da kao društvo treba da shvatimo da možemo da trošimo koliko imamo, „i da trošimo ono čime raspolažemo i ravnomjerno rasporedimo“."Protesti koji bi se pretočili u neku suprotnost od toga nemaju moju podršku", zaključio je on.Numanović je ocijenio da je ova godina bila uspješna za Ministarstvo i da je mnogo urađeno na poboljšanju uslova života građana.

Bonus video: