Radnici kulturnih institucija iz Budve protestovali ispred Opštine

Zaposleni su poslali jasnu poruku da će protestovati i sjutra, ukoliko im na bankovne račune ne „legnu“ još dvije zarade
0 komentar(a)
JU Muzeji galerije i biblioteka, protest, Foto: Vuk Lajović
JU Muzeji galerije i biblioteka, protest, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.12.2011. 13:46h

Revoltirani jer im do danas nijesu ispunjeni osnovni zahtjevi - isplata dvije zaostale zarade, kao i uplata naknada na plate i ostala dugovanja, zaposleni u javnoj ustanovi „Muzeji galerije i biblioteka“ podržani od kolega u JU „Grad tetar“, i Televizije Budva, njih oko 40, okupili su se ispred zgrade Skupštine Opštine, te mirnim polučasovnim protestom, još jedom zatražili od rukovodstva izmirenje svih obaveza.

Nakon što im je Opština minule sedmice uplatila dvije zaostale zarade, uprkos zahtjevu da im se izmire svih četiri, zaposleni su, kao što su i najavili, održali protest, uz jasnu poruku da će to isto učiniti i sjutra, ukoliko im na bankovne račune ne „legnu“ još dvije zarade.

Upravo kulturni radnici ove institucije, zajedno sa kolegama iz Grad teatra, TV Budve i vatrogasne jedinice još krajem maja su održali sličan protest, kada su uspjeli da sa rukovodstvom Opštine dogovore način izmirenja, tada sedam zaostalih zarada.

"Degutantna socijalna neosjetljivost vlasti"

"Danas smo se okupili ovdje, prije svega zbog neredovnih, neizmirenih plata, neizmirenih doprinosa za više od dvije godine, najavljenog umanjenja plata od Nove godine kada će cijena rada biti 55 eura. Plate u budžetu zauzimaju 12 procenata i nema baš neke pretjerane logike da se budžet umanjuje tamo gdje je 12, a ne gdje je 40 ili 50 odsto ili da se ne uradi neka drugačija proporcija. Protestujemo i zbog uslova rada i nemogućnosti da koristimo sredstva koja su nam budžetski opredijeljena za programsku aktivnost", kazala je predstavnica sindikalne organizacije pri Uniji samostalnih sindikata Stanka Rađenović.

Ona je dodala da to stanje traje već više od tri godine što ukazuje „da je socijalna neosjetljivost vlasti i onih koji nas isplaćuju krajnje degutantna“.

Iz Opštine je “Vijestima“ potvrđeno da će radnicima biti isplaćene dvije zaostale zarade. Lokalna administracija, javne ustanove i preduzeća koji se finanisraju iz budžeta osim manjih plata očekuju i rigidne sistematizacije, pa strahuju da će mnoga radna mjesta morati biti ukinuta, a broj radnika smanjen za još najmanje 80.

Iz Opštine je “Vijestima“ potvrđeno da će radnicima biti isplaćene dvije zaostale zarade

Inače, nacrtom budžeta za narednu godinu predviđeno je da ukupni budžet za zarade radnika, budžetskih potrošača biude za petinu manji u odnosu na 2011.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za privredu u finanijse, minimalna cijena rada bićže svedena na 68 eura, i već prve januraske plate biće obračunate, što znači umanjenje za 20 odsto.

Bonus video: