Predlog MANS-a o Prostornom planu ušao u skupštinsku proceduru

U MANS-u smatraju zabrinjavajućom nezainteresovanost poslaničkih klubova DPS-a i SDP-a za njihovu inicijativu
0 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.12.2011. 12:10h

Predlog Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za izmjene i dopune Prostronog plana Crne Gore do 2020. godine ušao je u skupštinsku proceduru zahvaljujući podršci opozicionih poslaničkih klubova, kao i vladajuće Bošnjačke stranke. MANS je prethodne sedmice dostavio svim poslaničkim klubovima predlog izmjena i dopuna Prostornog plana, koje tretiraju područje ulcinjske Solane “Bajo Sekulić”. Izmjene i dopune, kako su naveli iz MANS-a, podrazumijevaju vraćanje tog područja pod poseban režim zaštite kao spomenika prirode i zadržavanje postojeće namjene zemljišta.“Cilj te inicijative je da obezbijedi očuvanje javnog interesa koji nije bio adekvatno zaštićen u postupku privatizacije ulcinjske fabrike soli, kada je oko 15 miliona metara kvadratnih zemljišta prodato kao industrijsko, a ne građevinsko, kako sada pokušava da ga proda Eurofond i njegov vlasnik, biznismen Veselin Barović”, saopšteno je iz MANS-a.

Prepoznata eksploatacija soliPrema predloženim izmjenama i dopunama, područje Solane prepoznato je kao razvojni resurs u smislu eksploatacije soli, ali i kao moguća lokacija za turističku gradnju. “Takvo, dvojako poimanje konačne namjene tog prostora ostavlja ogroman prostor za kreativno tumačenje prilikom izrade planova nižeg reda, u ovom slučaju Prostorno-urbanističkog plana Opštine Ulcinj, koji je u postupku izrade, zbog čega smo i tražili da se Predlog razmatra po hitnom postupku”, objasnili su iz MANS-a.

Prema predloženim izmjenama i dopunama, područje Solane prepoznato je kao razvojni resurs u smislu eksploatacije soli

Pozivaju poslanike da isprave ono što je Solani urađenoMANS je 2008. godine prilikom usvajanja Prostornog plana ukazivao na opasnost da parlament postane servis građevinskih i drugih lobija, što se nažalost pokazalo kao realna opasnost. “Uprkos tome, pozivamo poslanike DPS-a i SDP-a da ovaj predlog prepoznaju kao priliku da isprave ono što je Solani urađeno 2008. godine”, rekli su iz MANS-a.Oni su najavili i da će odmah nakon novogodišnjih praznika tražiti zakazivanje vanredne sjednice parlamenta, na kojoj bi se razmatrale predložene izmjene i dopune Prostornog plana.

Bonus video: