Holanđani prvi, Mank drugi za golf terene u Tivtu

LPGD je ponudio 11,3 miliona eura za devetodecenijski zakup zemljišta i investicioni program od 181,6 miliona eura za devet godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 09:04h

Podgorička kompanija LPGD, iza koje stoji holandski Limon, prvorangirana je na tenderu za gradnju golf terena u Tivtu.

Tivatski Golf divelopment, čiji je osnivač Adriatik marinasa kanadskog bogataša Pitera Manka, na drugom je mjestu zbog lošije finansijske ponude.

Tenderska komisija za turizam dostavila je takav predlog Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte.

“Vijestima” je saopšteno u Savjetu da je juče odobrio predloženu rang-listu i pregovore sa investitorom iz Holandije.

Ponuđači će biti informisani o rezultatima tendera, a pregovori sa prvorangiranim bi počeli nakon praznika. U tom procesu će se utvrđivati da li investitor može dokazati finansijsku snagu za gradnju golf kompleksa preko puta tivatskog aerodroma.

LPGD ponudio 11,3 miliona eura

LPGD je ponudio 11,3 miliona eura za devetodecenijski zakup zemljišta tivatskog preduzeća Montepranco i investicioni program od 181,6 miliona eura za devet godina. Nude godišnju zakupninu od 16 centi po kvadratnom metru zemljišta, a država izdaje ukupno 786.685 kvadrata.

Mank je ponudio 18 puta manje za investicije, odnosno deset miliona za petogodišnja kapitalna ulaganja. Spreman je da plati ukupno 10,6 miliona eura za zakup zemljišta. Svaki kvadrat zemljišta godišnje bi plaćao po 15 centi. Tenderom je traženo da najmanje toliko bude ponuđeno.

Mank je spreman da plati ukupno 10,6 miliona eura za zakup zemljišta. Svaki kvadrat zemljišta godišnje bi plaćao po 15 centi

Holandski Limon, koji predstavlja biznismen Kris Libreks, i Mankov konzorcijum učestovali su na tenderu iz 2007. za kupovinu zemljišta Montepranca, poništenom početkom ove godine.

Limon je tada bio prvorangiran, ali je Tenderska komisija prekinula pregovore, tvrdeći da ne može garancijama potvrditi investicioni program od čak 205 miliona eura.

Nisu uspjeli ni pregovori sa konzorcijumom kanadskog bogataša. Odugovačili su ih imovinski sporovi, a prekidu je doprinijela i svjetska ekonomska kriza, usljed koje golf tereni nisu bili prioritetan projekat. Mank godinama najavljuje da želi da gradi golf terene, jer bi tim projektom kompletirao ponudu turističko-nautičkog kompleksa u Tivtu

Bonus video: