Radončić bi da „prebije” dug

Nejasno je koliko bi obaveza “Pobjede” preuzeo, od ukupnih dugovanja od 8,7 miliona eura – nezvanično prenose “Vijestima” iz Vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 08:30h

Sarajevski “Avaz” jedini je dostavio ponudu za kupovinu izdavačkog preduzeća “Pobjeda”.

Vladina tenderska komsija, koja je juče otvorila ponudu, krije cifre umjesto da je odmah objavila koliko bosanski biznismen Fahrudin Radončić nudi za preuzimanje većinskih državnih akcija i koliko bi uložio u preduzeće.

U Komsiji, koju predvodi ministar finansija Milorad Katnić, saopštili su da prvo treba da provjere ispravnost ponude da bi objavili informacije o ponuđenom.

"Nejasno je koliko bi obaveza “Pobjede” preuzeo, od ukupnih dugovanja od 8,7 miliona eura", nezvanično prenose “Vijestima” iz Vlade, a nekoliko izvora nije pokazalo da je zadovoljno ponuđenim.

Toliko iznose dugoročni i kratkoročni dugovi “Pobjede”, kada se odbiju kamate koje bi se plaćale narednih pet godina, što obaveze podiže na 10,5 miliona.

Radončić se predomislio

Vladi je “nad glavom” i garancija za prošlogodišnji kredit “Pobjede” od 3,5 miliona eura koji je, kako je saopšteno, usmjeren na isplatu otpremnina i zaostalih potraživanja.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sa “Avazom” bi se pregovaralo koja dugovanja bi preuzeo, što bi opet štetilo državnom budžetu kada bi otpisali poreske obaveze.

Vlada je godinama pomagala “Pobjedi” garancijama za kredite i dozvoljavala da nagomilava poreski dug, preko kojeg je državni vlasnički udio uvećavan na uštrb punjenja budžeta.

Država je osmu godina nezakonito glavni vlasnik preduzeća sa niskotiražnom “Pobjedom”. Vlada je zadržavanje većinskog vlasništva u dnevnom glasilu mimo zakona pravdala neuspjelim privatizacijama.

Treći tender za prodaju 85,99 odsto akcija državnog preduzeća, koji je juče zatvoren, objavljen je 27. seprembra. Rok za podnošenje ponuda je prolongiran dva puta.

Vlasnik “Avaza”, političar Fahrudin Radončić saopštio je da nije zainteresovan za “Pobjedu” zbog velikih dugovanja i zato što nije lider na tržištu. Ipak se u “minut do 12” prijavio za otkup tenderske dokumentacije za pripremu ponude, odnosno nakon što je taj rok produžen.

Spekulisalo se da je sa šefom DPS-a Milom Đukanovićem dogovoreno da on bude ponuđač. Prema nezvaničnim informacijama, atraktivna lokacija najbitnija je onome ko kupuje “Pobjedu” da bi je iskoristio za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

Iz “Avaza” su nedavno saopštili da će nastaviti da se bave djelatnošću crnogorskog preduzeća. To je, logično, moguće i sa druge lokacije, da bi se oslobodio nameračeni plac na Bulevaru revolucije u Podgorici.

Tendersku dokumentaciju za državno glasilo otkupila je i crnogorska firma Media Nea, izdavač “Dnevne novine”, ali su odustali od dostavljanja ponude.

Dosadašnja dva pokušaja prodaje su propala, uglavnom zbog dugova koje je kompanija imala. Jedini zainteresovani - njemački WAZ, nije želio da ih preuzme, bez obzira na ustupke koji su mu nuđeni.

Bonus video: