KAP: Identifikovali smo radnike koji su falsfikovali fakture

"Tako montirane podatke, bez pečata i potpisa ovlašćene osobe, taj zaposleni je predao drugim osobama iz KAP-a, koje su zatim dovele novinara u zabludu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 16:45h

Nadležne službe Kombinata aluminijuma (KAP) identifikovale su zaposlenog koji je 17. oktobra odštampao četiri carinske fakture sa montiranim podacima i proslijedio ih drugim radnicima koji su omogućili njihovo objavljivanje u medijima, saopšteno je iz kompanije. Protiv ovih zaposlenih, menadžment KAP-a je pokrenuo postupak pred Osnovnim tužilaštvom Podgorice. Ujedno će biti pokrenut i disciplinski postupak zbog povrede radne discipline, u skladu sa radnim zakonodavstvom i Kolektivnim ugovorom KAP-a.

Za povredu radnih obaveza" falsifikovanjem zapisnika, odluka, mišljenja, ugovora i drugih akata", članom 58 Kolektivnog ugovora KAP-a predviđena je mjera prestanka radnog odnosa. "Analizom elektronskog sistema vođenja dokumentacije, nadležne službe kompanije identifikovale su zaposlenog u Komercijalnom sektoru – Skladište gotovih proizvoda, koji je 17. oktobra ove godine, u periodu između 11 sati i 30. minuta i 12 sati i 15 minuta na blanko obrascima otpremnice odštampao četiri carinske fakture, dajući im neregularan broj i datum.

Tako montirane podatke, bez pečata i potpisa ovlašćene osobe, taj zaposleni je predao drugim osobama iz KAP-a, koje su zatim dovele novinara u zabludu i time omogućili da 2. decembra ove godine budu objavljene neistinite informacije", navedeno je u saopštenju uprave KAP-a.Menadžment KAP-a je sproveo interni postupak nakon što su u medijima, kako je saopšteno, objavljene očigledno lažne carinske fakture za prodaju aluminijuma. "Još jednom pozivamo sve zaposlene da ne učestvuju u prljavim igrama pojedinaca, koji ne biraju sredstva u pokušaju da naruše ugled kompanije. Obaveza menadžmenta je da čuva status odgovornog partnera, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu i u tom cilju, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, svako narušavanje imidža KAP-a plasiranjem neistinitih informacija biće sankcionisano raskidom radnog odnosa", poručila je uprava.Kako je ranije objavljeno, sporne otpremnice su pokazale da je uprava Kombinata prodavala u drugoj polovini oktobra, u vrijeme dok je prijetila radnicima smanjenjem zarada, aluminijum i za 500 eura više po toni od zvanične berzanske cijene.

Bonus video: