Radnici Prerade štrajkuju glađu a Rusi praznuju u Moskvi

Poslodavac mjesecima radnike Prerade diskriminiše u odnosu na ostale radnike KAP-a i ne isplaćuje im mjesečnu zaradu
74 pregleda 0 komentar(a)
Prerada štrajk, Foto: Boris Pejović
Prerada štrajk, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.12.2011. 15:27h

Drama radnika Prerade Kombinata aluminijuma, koji od ponedjeljka štrajkuju glađu u sindikalnim prostorijama ove fabrike je nastavljena.

Šest predstavnika Sindikata je u jutarnjim časovima posjetio jedino Nebojša Dožić, član borda direktora KAP-a, a ruski predstavnici menadžmenta na protest 21. preostalog radnika, za sada, se izgleda mnogo ne obaziru već su, prema riječima radnika Prerade, većinom već otišli na novogodišnje praznovanje u Moskvu.

Prosječna starost radnika – članova Sindikalnog odbora koji štrajkuju glađu je preko 55 godina, a ovi ljudi nemaju izgleda za skoro penzionisanje, niti za drugo zapošljenje.

Poslodavac mjesecima radnike Prerade diskriminiše u odnosu na ostale radnike KAP-a i ne isplaćuje im mjesečnu zaradu, prema važećim ugovorima o radu i Kolektivnom ugovoru.

Institucije države su nemoćne ili prećutno odobravaju ono što se mjesecima radi u najvećem CG izvozniku, iako Vlada sa CEAC Holldings limitedom dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u.

Institucije države su nemoćne ili prećutno odobravaju ono što se mjesecima radi u najvećem CG izvozniku

"Posjetio nas je jutros Nebojša Dožić, i ponudio da traži rješenje ne bi li nam se isplatio makar neki dio od pet zaostalih plata čiju isplatu mi tražimo.

Obećao nam je da će stupiti u kontakt sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, budući da su ruski menadžeri KAP-a otišli u Moskvu", rekao je “Vijestima” predsjednik Sindikata Prerade Borislav Mašković.

Niko nam nije nudio posao

On je istakao da žele da dematuju saopštenje menadžmenta KAP-a koji im je ponudio zapošljenje u primarnom dijelu kompanije.

"Objavili su saopštenje iz KAP-a kao da mi ne želimo da budemo radno angažovani u KAP-u, a 7, oktobra ove godine smo se pismeno obratili menadžmentu i direktoru Moisejevu da se 16 od 21 radnika radno angažuju u KAP-u.

Čak i zaposleni iz Prerade, koji su pet godina radili u KAP-u, nedavno su vraćeni ovamo ponovo. Direktor Jurij Moisejev je odbio da isplati adekvatne otpremnine radnicima koji su željeli da dobrovoljno odu iz Prerade, ali i odbio da ih radno angažuje u KAP-u.

Neće da nas prime u KAP, iako su saopštili da smo mi to odbili kao da nećemo da radimo", istakao je Mašković.

Poslodavac radnicima Prerade sem 42.766 eura, naime, neisplaćenih pet neto plata, duguje 10,789 za neisplaćene zimnice, 2.200 eura za jubilarne nagrade, 3.465 eura naime naknade za regres, 31.881 euro za sindikalnu članarinu, 6.611 eura naime doprinosa za rekreaciju, 494.435 eura za Stambeni fond i 42.565 eura prema sudskoj presudi

Bonus video: