KHOV zaustavila prodaju 6 odsto akcija MIG-a

Komisija je “ocjenila da postoji osnov sumnje da su navedene transakcije izvršene suprotno propisima kojima se reguliše poslovanje sa hartijama od vrijednosti”
0 komentar(a)
Zoran Đikanović, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Đikanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.12.2011. 08:36h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) privremeno je zaustavila saldiranje prošlonedjeljne kupoprodaje oko šest akcija fonda MIG za 708.000 eura.

Posredstvom brokerske kuće "Bull and Bear" navedeni procenat akcija kupila je, kroz 75 transakcija, slovenačka kompanija KD kapital, a najveće pakete prodali su čelnici Udruženja privatnih investitora (UPI) na čelu sa Blagotom Radovićem, vlasnikom Zetagradnje.

Predstavnici UPI-a čitav mjesec unazad prate i istražuju sumnjive transakcije šest privatnih fondova na tržištu nastalih, prije skoro deceniju, u vrijeme vaučerske privatizacije. U posljednjih 15-ak dana predstavnici UPI-a su KHOV-u podnijeli nekoliko prijava.

Predsjednik KHOV-a dr Zoran Đikanović objasnio je "Vijestima" da im je bilo sumnjivo što je 75 transakcija odigrano tokom jednog minuta, zbog čega su odlučili da obave provjere.

Komisija za hartije od vrijednosti je u rješenju “ocjenila da postoji osnov sumnje da su navedene transakcije izvršene suprotno propisima kojima se reguliše poslovanje sa hartijama od vrijednosti”.

"Radi utvrđivanja da li su transakcije akcijama navedenog emitenta od 21.12.2011. godine preduzete u skladu sa propisima kojima se reguliše poslovanje sa hartijama od vrijednosti i potrebe za daljim preduzimanjem mjera Komisije u ovoj stvari, Komisija je ocijenila potrebnim da privremeno obustavi saldiranje trgovina akcijama navedenog emitenta", navodi se u rješenju objavljenom na sajtu KHOV-a.

Bonus video: