A2A traži da se produži rok za izmjenu ugovora o privatizaciji EPCG

Ukoliko Vlada prihvati zahjtev A2A, i dalje će na snazi biti Memorandum o razumijevanju kojim se definišu osnove za izmjene nekih članova Ugovora
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.12.2011. 17:53h

Italijanska kompanija A2A zatražila je produženje roka za izmjene i dopune Ugovora o privatizaciji Elektroprivrede (EPCG) do aprila naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

"Italijani su tražili produženje roka zbog izrade biznis i investicionog plana, koji su u direktnoj zavisnosti od predvidljivosti regulatornog okvira”, rekli su agenciji Mina-Business iz Vlade.

Izmjene ugovora o partnerstvu za EPCG će predvidjeti da ta kompanija ostane u državnom vlasništvu, ali će biti i zadržana mogućnost da Vlada može da odluči da proda akcije trećoj strani

Potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, koji je glavni koordinator za izmjene ugovora, ranije je javno obećao da će aneksom biti precizirano da država neće prodavati svoje akcije u EPCG.

Izmjene ugovora o partnerstvu za EPCG će predvidjeti da ta kompanija ostane u državnom vlasništvu, ali će biti i zadržana mogućnost da Vlada može da odluči da proda akcije trećoj strani.

Vladin pregovarački tim bi trebalo da definiše nivo investicija i precizno osigura da EPCG ostane u većinskom državnom vlasništvu.

Očekuje se da budu precizirane i obaveze A2A kada je riječ o investicijama do 2014. godine, na osnovu čega bi bilo ocijenjeno da li zaslužuje duže upravljanje elektroenergetskom kompanijom, odnosno da li da se odobri novi petogodišnji ugovor o menadžmentu.

Bonus video: