Aco kreditira Blaža da gradi elektranu koju je potpisao Milo

Najmlađi Đukanović će imati pravo da 27 godina dobija novac preko posebne stavke na računima za struju
23929 pregleda 94 komentar(a)
Razgranat posao porodice: Đukanovići na promociji svoje partije DPS-a, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Razgranat posao porodice: Đukanovići na promociji svoje partije DPS-a, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Podgorička firma „BB Solar“ Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića, založila je četiri poslovna prostora u zgradi „Croling“ u podgoričkom naselju Kruševac, na ime sestre firme „BB Hidro“, kao garanciju za kredit od 55 hiljada eura koji je uzela kod Prve banke.

Banka u vlasništvo Blažovog strica Aca Đukanovića, rođenog brata njegovog oca, upisala je prošle sedmice hipoteku na poslovne prostore od 84, 78, 9 i 43 kvadrata.

„Zabilježba hipoteke na osnovu založne izjave od 7. februara. Hipotekarni dužnik BB Solar u korist hipotekarnog povjerioca Prve banke Crne Gore, korisnik kredita BB Hidro u iznosu od 55 hiljada eura“, piše sada u listu nepokretnosti.

Blažova kompanija je iste poslovne prostore založila i sredinom novembra na ima garancije od 30 hiljada eura, koju je firma BB Hidro morala da uplati Ministarstvu ekonomije.

“BB Solar” i “BB Hidro” su kompanije koje je mlađi Đukanović registrovao za proizvodnju električne energije sa svojim poslovnim partnerom Ivanovom Burzanovićem. Ovaj kredit uzet je na ime početka gradnje male hidroelektrane Bistrica u Kolašinu. Odluku o dodjeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu je 2016. potpisao njegov otac Milo, tadašnji premijer. Milo je prije dva dana kazao da mu je upravo sin platio dug koji je on imao prema Atlas banci, zbog korišćenja kartice.

Prethodno je Blažo založio kompletnu svoju imovinu, koja se vodi na njegovo ime dva poslovna prostora u zgradi Vektra od 412 i 47 kvadrata, kao i dupleks od 199 kvadrata i garažu od 17 kvadrata na Žabljaku na ime kredita od milion i po eura koji je uzeo kod Hipotekarne banke. Za ovaj kredit Đukanović je založio i 3,6 hiljada kvadrata u Bistrici kod Kolašina.

Blažu je ostalo dvije godine da izgradi elektrane, a kasnije će moći 27 godina da koristi taj vodni potencijal za proizvodnju električne energije.

Izgradnjom minihidroelektrana u Crnoj Gori uglavnom se bave biznismeni bliski vrhu DPS-a, jer je riječ o profitabilnom poslu. Njihovu cijelokupnu proizvodnju mora da otkupi EPCG, a te troškove plaćaju svi potrošači preko posebnih stavki na računu za struju.

Blažo Đukanović je minulog ljeta založio dupleks u zimskom centru prethodno kod iste banke na ime kredita do maksimalno 600 hiljada eura, koje može da koristi njegova druga firma „BB Solar“. Riječ je o firmi koja je takođe u energetskom sektoru.

Kompanija sina šefa države planira osim na Bistrici i gradnju MHE „Slatina“ na istoimenom vodotoku

Bonus video: