Duško Knežević uvažio zahtjev manjinskih vlasnika: Sito dužan 29.000 eura

Rakočević je bio u konfliktu interesa jer kao javni funkcioner nije smio biti član uprave privatne kompanije u Budvi
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 08:25h

Predsjedavajući uprave Jadranskog sajma AD Budva Duško Knežević uvažio je zahtjev manjinskih akcionara koji kontrolišu oko šest odsto vlasništva tog društva i proširio dnevni red Skupštine koja je zakazana 30. decembra u Podgorici.

Manjinski akcionari su predložili Skupštini da raspravlja o raspodjeli dividende, ali i o povraćaju isplaćenih naknada članu Odbora direktora Goranu Rakočeviću koji je, kako tvrde, godinama nezakonito bio član uprave.

Za sedam mjeseci 2009. godine, 12 mjeseci 2010. i 10 mjeseci ove godine, primio je ukupno 29 mjesečnih naknada po osnovu članstva u bordu dok je bio ambasador. Bilo bi pošteno i zakonito da se te pare vrate Jadranskom sajmu

Rakočević je prema ukazu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za ambasadora Crne Gore u Hrvatskoj postavljen 28. maja 2009. i na toj funkciji je bio sve do nedavnog opoziva 31. oktobra ove godine.

"Za sedam mjeseci 2009. godine, 12 mjeseci 2010. i 10 mjeseci ove godine, primio je ukupno 29 mjesečnih naknada po osnovu članstva u bordu dok je bio ambasador. Bilo bi pošteno i zakonito da se te pare vrate Jadranskom sajmu", rekao je juče “Vijestima” jedan od predstavnika šest odsto akcija Jadranskog sajma koji je tražio proširenje dnevnog reda predstojeće Skupštine.

"Vijesti” su juče pokušale da kontaktiraju Rakočevića na telefonski broj dostupan redakciji, ali se nije javljao

"Vijesti” su juče pokušale da kontaktiraju Rakočevića na telefonski broj dostupan redakciji, ali se nije javljao.

Iz Atlas grupacije svojevremeno su najavili da će još jednom preispitati reizbor nove uprave budvanske kompanije Jadranski sajam AD i ukoliko je bilo propusta otkloniti ih već na narednoj Skupštini akcionara. Međutim, Rakočević je, u međuvremenu, opozvan sa funkcije ambasadora u Hrvatskoj tako da su u upravi svi ostali na broju.

Pojedinačno najveći vlasnik Jadranskog sajma AD je Atlas grupa sa 47,34 odsto, a drugi po veličini vlasnik je Atlas Mont fond. Svi ostali vlasnici imaju manje od procenat vlasništva.

"Može se reći još da je vrlo nekorektno što su Skupštinu sazvali za 30. decembar 2011, dan prije dočeka Nove godine, kao i to što je sazvana u Podgorici, iako je sjedište kompanije u Budvi i skoro svi manjinski akcionari su iz Budve. A sve u cilju da bi neke odluke prošle u tišini i da bi prisustvovalo što manje manjinskih akcionara", tvrdi za “Vijesti” predstavnik manjinskih akcionara koji je zahtijevao anonimnost.

Manjinski vlasnici su nezadovoljni predloženom Odlukom o usvajanju izmijenjenog konsolidovanog bilansa AD Jadranski sajam i povezanih društava za 2010. godinu.

"Prema ovoj odluci se želi izvršiti krajnje sumnjivo umanjivanje vrijednosti imovine Jadranskog sajma. Aktiva kompanije bi se smanjila za nevjerovatna 23 miliona eura! Vrijednost udjela Atlas Mont fonda srazmjerno njegovom učešću od 43,3 odsto u vlasništvu Jadranskog sajma bi se smanjila za blizu 10 miliona eura, a akcionari fonda bi bili drastično oštećeni", tvrdi manjinski akcionar Jadranskog sajma.

Leković: Za istragu je trebalo da neko podnese inicijativuPredsjednik Komisije za sprečavanje konflikta interesa Slobodan Leković kazao je “Vijestima” da prema Zakonu, koji je na snazi od januara 2009. godine, nijedan javni funkcioner, u koje se ubrajaju i ambasadori, ne može biti član uprave privatne kompanije.

"U vlasničkoj strukturi društva od 2009. godine moralo je biti minimum 25 odsto akcija društva u vlasništvu države ili opština da bi jedan od oko 3.000 funkcionera bio član Upravnog odbora", objasnio je Leković.

On je istakao da svakoj istrazi njegove Komisije mora prethoditi podnošenje inicijative u skladu sa zakonom koji u slučaju Rakočevića niko nije ni tražio, te da ova institucija ne može obavljati provjere informacija objavljenih u novinama. Međutim, u Zakonu o sprečavanju konflikta interesa piše i da postupak može pokrenuti Komisija kada je neko podnio prijavi ali i po službenoj dužnosti.

Leković je dodao, takođe, da su dali tumačenje koje je od njih tražio Jadranski sajam i da su im objasnili da u upravi privatne kompanije u bordu ne može biti funkcioner, ukoliko u strukturi vlasnika nijesu država ili opština sa 25 odsto akcija.

Bonus video: