Za 2012. planiran budžet od 1,252 milijarde eura

Za usvajanje budžeta glasalo je 48 poslanika, 19 ih je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo
51 pregleda 0 komentar(a)
Katnić, Pavlićević, Foto: Savo Prelević
Katnić, Pavlićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2011. 18:30h

Skupština je usvojila budžet za narednu godinu koji iznosi 1, 252 milijarde eura.

Za usvajanje budžeta glasalo je 48 poslanika, 19 ih je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Poslanici su, tokom rasprave o budžetu, najviše kritikovali ekonomsku politiku Vlade, nedovoljnu brigu o socijalnom standardu, izdate garancije i kapitalni budžet.

Vladi je predloženo osnivanje razvojne banke, jer je, kako su kazali opozicioni poslanici, crnogorska ekonomija u krizi zbog pogrešnih odluka privatnog sektora kompanija i banaka.

Kritikovana je i Vladina kupovinu motela na Zlatici od UTIP-a Crna Gora za 8,4 miliona eura, što je dvostruko više od sume za koju je to ugostiteljsko-turističko preduzeće ranije prodato privatnoj kompaniji Normal turs.

Ocijenjeno je i da je Vlada pokazala odgovornu brigu prema penzionerima, ali da bi bilo značajno da su budžetom predviđena sredstva jednokratne socijalne pomoći za tu populaciju.

Manje za putovanja

Poslanici su imali zamjerke i na iznose koji su opredijeljena na službena putovanja, uz konstataciju da bi jeftinije koštao put na Mjesec.

Iz Vlade su naveli da budžet za narednu godinu ima jasne ciljeve i poruke i da će obezbijediti jačanje fiskalne i finansijske stabilnosti Crne Gore, a istovremeno omogućiti ispunjavanje svih obaveza i efikasno funkcionisanje državnih institucija.

Budžet za narednu godinu baziran je na projekciji realnog ekonomskog rasta od dva odsto, dok je nominalni rast projektovan na četiri odsto.

Najveće povećanje budžetskih rashoda odnosiće se na penzije, socijalna davanja, zarade i kamate, koji će činiti preko 70 odsto ukupnih troškova.

Najznačajnija smanjenja budžetskih rashoda odnose se na troškove za subvencije, ugovorene usluge, nabavku opreme, telefon, reprezentaciju, službena putovanja.

Bonus video: