Kavarić: Proizvodnja u Željezari mogla bi da se nastavi već od danas

Vlada i svi zajedno treba da da pronađu strateškog partnera za Željezaru, a do sada puno razloga da budemo zadovoljni, kazao je ministar
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 13:10h

Željezara je od aprila, od kada je u stečaju, do danas prodala blizu 50 miliona proizvoda u inostranstvu što budi nadu u budućnost, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić odgovarajući na pitanje poslanika SNP Svetozara Golubovića šta će se desiti sa tim nikšićkim gigantom. Ministar ekonomije očekuje da bi se proizvodnja u Željezari mogla nastaviti već od danas.

"Država je, kao i Poreska uprava, nakon proglašenja stečaja prijavila svoja potraživanja. Kompanija Neksan vodi pregovore o dobijanju kredita za nastavak proizvodnje, a potencijalnim kupcima i strateškim partnerima je proslijeđena dokumentacija.

Stav da MNSS nije dobar bio nije prvi put iznešen, jer o tome svjedoče rezultati te kompanije koji su u aprilu doveli do stečaja. Ne treba se vraćati u prošlost već gledati u budućnost. Vlada i svi zajedno treba da da pronađu strateškog partnera za Željezaru, a do sada puno razloga da budemo zadovoljni“, odgovorio je Katnić.

"Neksan" će sa Željezarom produžiti ugovor na 90 dana

"Neksan" će sa Željezarom produžiti ugovor na 90 dana, bez obzira što nisu uspjeli da dobiju kredit na isto toliko.

Miodrag Davidović vlasnik "Neksana" kazao je da ne razumije politiku banaka i da su se izgleda svi urotili protiv njih, počev od Eektrotprivrede koja im je povećala cijenu električne energije za 15,3 odsto, ali da on ne namjerava da radnike ostavi same.

Nada se da neće biti nikakvih problema oko isplata zarada i ostalog, ali ukoliko dođu u tešku situaciju, Davidović je siguran da će radnici pristati da rade, i sačekati mjesec, dva da prime platu jer svi imaju cilj - da se Željezara podigne na noge.

Iako vjeruje da će biti zainteresovanih kupaca, Davidović je kazao da će Vladi predložiti da, ukoliko se niko ne javi da kupi Željezaru, da to urade radnici i da Željezara bude njihova kao što je uvijek bila, a oni će pokazati da imaju dovoljno znanja i pameti i da nam ne trema nikakva pamet sa strane.

Galerija

Bonus video: