Gazde MIG-a pojačale procenat vlasništva u fondu

Mudre gazde fonda MIG i njihovi partneri iz Podgorice vjerovatno poučeni nedavnim istragama u vezi s poslovanjem fonda Moneta, nijesu željeli mnogo da rizikuju
424 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Gegaj, Foto: Arhiva Vijesti
Pavle Gegaj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.12.2011. 09:35h

Slovenački investitori koji godinama kontrolišu društvo za upravljanje KD Mont i fond zajedničkog ulaganja MIG otkupili su u srijedu na berzi oko šest odsto akcija manjinskih akcionara, kupujući ih na slobodnom tržištu po cijenama od sedam do 10,5 centi, za ukupno 708 hiljada eura.

To je u posljednje vrijeme rekordna cijena akcija MIG-a i bila je dvostruko veća nego prosječna prošle sedmice.

Kako "Vijesti" saznaju nezvanično, kupac akcija MIG-a je najvjerovatnije slovenačka firma KD kapital, a 75 transakcija obavljene su posredstvom brokerske kuće Bull and Bear, koju vodi direktor Pavle Gegaj i jedan od čelnika Udruženja privatnih investitora.

Interesantno je da je poslije transakcija sa akcijama MIG-a brokerska kuća Bull and Bear postala vodeća na tržištu kapitala kada su u pitanju transakcije u vrijednosti do 100.000 eura

UPI čitav mjesec unazad pomno prati i istražuje sumnjive transakcije šest privatnih fondova nastalih, prije skoro deceniju, u vrijeme vaučerske privatizacije u Crnoj Gori.

Mudre gazde fonda MIG i njihovi partneri iz Podgorice, vjerovatno poučeni nedavnim istragama u vezi s poslovanjem fonda Moneta gdje je Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), nakon prijava manjinskih akcionara, morala je reagovati i preduzeti mjere, vjerovatno nijesu željeli mnogo da rizikuju nakon stupanja novog Zakona o investicionim fondovima, već su tokom nekoliko minuta otkupili akcije godinama "najgrlatijih" manjinskih akcionara.

Javna je tajna da su menadžeri i gazde fondova zajedničkog ulaganja, godinama najveći dobitnici vaučerske privatizacije, a "sjekira u med" im je pala u drugoj polovini 2009. kada su od prodaje akcija Elektroprivrede iz portfelja fondova inkasirali skoro 150 miliona eura.

Najveći dio novca prihodovanog od prodaje akcija EPCG, povezane firme i lica sa gazdama fondova, u kontinuitetu "izvlače" iz ovih institucija, tako da je na računima fondova sve manje novca.

Interesantno je da je poslije transakcija u srijedu sa akcijama MIG-a brokerska kuća Bull and Bear, u većinskom vlasništvu poznatog podgoričkog građevinara Danila Petrovića, postala vodeća na tržištu kapitala kada su u pitanju transakcije u vrijednosti do 100.000 eura.

Unutar Atlasa trgovali akcijama Invest banke

U blok trgovini je prodato i 17.294 akcija Invest banke Montenegro po cijeni od 124,99 eura za ukupno 2,16 miliona eura.

"Vijesti" saznaju nezvanično da je ova transakcija obavljena unutar Atlas grupacije. Nakon duže pauze tako je na domaćem tržištu sa višemilionskim prometom makar za trenutak vraćen optimizam.

Zahvaljujući trgovini akcijama fonda MIG, Atlas Monta i Monete, najveći rast juče je zabilježio fondovski indeks NEX PIF koji je ojačan čak 22,5 odsto.

Bonus video: