U podgoričkim radnjama hard diskovi skuplji i do 150 odsto

Od nekih vendora za koje smo autorizovani provajder dobili smo i zvanično obavještenje da će biti problema u isporuci HDD-ova, kažu u ITS-u
68 pregleda 0 komentar(a)
hard disk, HDD, Foto: Flickr.com/daddo83
hard disk, HDD, Foto: Flickr.com/daddo83
Ažurirano: 22.12.2011. 08:45h

Nakon poplava koje su početkom novembra pogodile Tajland, cijene hard diskova na globalnom nivou veće su čak i do 150 odsto. U nekim podgoričkim ICT trgovinama i njihovim servisima, hard diskove je čak nemoguće naći, a tamo gdje zasad postoje zalihe, ne isključuju njihovu nestašicu.

"Cijene hard diskova su skočile drastično - potvrđuju i u Čikomu, podgoričkoj ICT firmi, navodeći za primjer nabavnu cijenu diskova kapaciteta 1 Terabajt (TB), koja je sa 35 do 40 eura u međuvremenu skočila na 105, čak i 130 eura. U Čikomu zasad nemaju problema kada su u pitanju zalihe i smatraju da je manjak zaliha određene komponente više stvar neaužurnosti računarske firme koja prodaje ili servisira opremu, nego što je to pitanje globalnih nestašica.

Zalihe postoje i u podgoričkoj ITS firmi.

"Hard diskova još ima u slobodnoj prodaji, a njihove cijene su, u odnosu na oktobar, veće dva puta", kazao je Mladen Ivanović iz ITS-a.

Osim za slobodnu prodaju, zalihe hard diskova su neophodne i računarskim servisima. Ivanović iz ITS-a kaže da, kada je servisiranje u pitanju, ipak postoje određeni problem i ne isključuje nestašicu te računarske komponente.

"Od nekih vendora za koje smo autorizovani provajder dobili smo i zvanično obavještenje da će biti problema u isporuci HDD-ova", kazao je on.

Nema tradicionalnih novogodišnjih sniženja?

U susjednoj Srbiji, kako je nedavno objavila “Politika”, ne isključuju izostanak tradicionalnih sniženja za Novu godinu, kada je kupovina IT opreme najveća. Cijene hard diskova utiču na formiranje cijene računara, koje su, kako kažu u Čikomu, veće i do 10 odsto, što nije u duhu novogodišnjih praznika.

Početkom novembra polovina tajlandskih proizvodnih kapaciteta nije radila zbog poplava. Tajland proizvodi između 40 i 45 odsto svjetske proizvodnje hard diskova.

Ostali proizvođači će, navode upućeni, nastojati da zadovolje redovne kupce – proizvođače kompjutera, a hard diskova će, prema nedavnom pisanju “Politike”, veoma malo biti u slobodnoj prodaji. Analitičari predviđaju da će manjak u prodavnicama narednih šest mjeseci iznositi najmanje 25 odsto od redovnih količina.

Nestašica hard diskova i nove cijene te računarske komponente aktuelna je tema i na forumima Cafemontenegra. Za one koji ovih dana tragaju za dobrom ponudom, ta tema može da bude dobar vodič za kupovinu.

Forumaši tako navode crnogorske računarske firme u kojima se i po kojim cijenama mogu naći hard diskovi. U moru poskupljenja, među posljednjim navedenim je ponuda Com-shop.me internet trgovine računara, računarskih komponenti i potrošačke elektronike, gdje su cijene hard diskova čak snižene za 16 odsto.

Zanimljivo je da su u ponudi čak proizvodi tajlandske kompanije Western Digital.

Bonus video: