Pomoć i kod otkaza

Vlada i sindikati potpisali: Nema štrajkova do 2015.

Predstavnici sindikata su se obavezali da će sarađivati u procesu smanjivanja broja zaposlenih u javnom sektori kao i odustajanju od različitih vidova sindikalne borbe
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2011. 18:26h

Vlada će dozvoliti sindikatima da učestvuju u raspodjeli novca iz budžeta, a sindikati će pomoću u otpuštanju viška zapolenih u javnoj upravi i neće štrajkovati naredne tri godine, dogovor je Vlade kao poslodavca i Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata.

To je dio potpisanog Sporazuma o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta.

Sporazum će da važi do 2015. a ministar finansija Milorad Katnić je kazao da se on odnosi na zarade, planiranje budžeta, raspodjelu dijela budžetskih prihoda, optimizaciju zaposlenih, a precizirano je da će sve aktivnosti i mjere biti sprovođene u saradnji sa sindikalnim partnerima.

Sporazum podrazumjeva i široko partnerstvo Vlade po pitanjima koja se tiču planiranja budžeta, zapošljavanja, prihoda i trošenja sredstava opredjeljenih budžetom

Potpisano i produženje Opšteg kolektivnog ugovora

On je rekao i da Sporazum podrazumjeva i široko partnerstvo Vlade po pitanjima koja se tiču planiranja budžeta, zapošljavanja, prihoda i trošenja sredstava opredjeljenih budžetom.

"Predstavnici sindikata su se obavezali da će sarađivati u procesu smanjivanja broja zaposlenih u javnom sektori kao i odustajanju od različitih vidova sindikalne borbe uključujući štrajk, obustavu rada i slično u slučaju da potpisnici budu poštovali Sporazum", kazao je Katnić.

Srđa Keković i Zoran Masoničić

Osim njega, Sporazum su potpisali i ministar rada Suad Numanović i generalni sekretari SSCG i USS Zoran Masoničić i Srđa Keković.

Potpisnici su i predstavnici sindikata uprave i pravosuđa Duško Zarubica, Vojske Crne Gore Mladen Bulić, kulture Blagota Eraković, sporta Željko Bjanović, prosvjete Zvonko Pavićević, Univerziteta Vukašin Zogović i zdravstva Vlado Pavićević.

Potpisano je i produženje Opšteg kolektivnog ugovora koji će biti na snazi narednih šest mjeseci, a potpisnici su Numanović, Keković, Masoničić i predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović.

Lukšić: Pobjeda socijalnog dijaloga u Crnoj Gori

Potpisivanju je prisustvovao i premijer Igor Lukšić koji je rekao da je to "pobjeda socijalnog dijaloga u Crnoj Gori".

"Nakon dogovora o Zakonu o radu, ovim sporazumom ugrađujemo ugaoni kamen socijalne stabilnosti za naredni period i ovo me podsjeća na jedan broj sličnih sporazuma koji su potpisani prije više od 10 godina u danas najrazvijenijim i najmoćnijim ekonomijama Evrope", rekao je Lukšić.

On je rekao i da je Sporazum doprinio ne samo boljem razmjevanju socijalnih partnera već je "ugrađen i ventil socijale sigurnosti koji znači da u narednom periodu imamo opipljive parametre na osnovu kojih se usklađuju zarade sa jedne strane i sa druge starne parametre na bazi kojih je razumjevanje socijalnih partnera na čemu ćemo temeljiti dalju optimizaciju državne uprave i stvoriti uslove za ekonomski rast i progres".

"Vladi je sada u fokusu smanjenje nezaposlenosti jer životni standard nije vezan samo za nivo zarade, jer zarada oslikava nivo produktivnosti i ekonomske potencijale ali pitanje životnog standarda je direktno vezano za broj članova domaćinstva koji rade. Treba da se koncentrišemo na to i na ravnomjeran regionalni razvoj", rekao je Lukšić.

Štrajk u zdravstvu se nastavlja

Masoničić je pohvalio rad Socijalnog savjeta i socijalni dijalog u Crnoj Gori, a Keković je kazao da je za USS to istorijski trenutak jer su nakon četiri godine djelovanja i borbe za reformu sindikalizma došli u situaciju da potpisuju važne dokmente i snose odgovornost za njihove posljedice.

On je kazao da je USS unaprijedila Sporazum insistirajući na "klauzuli mira" koja podrazmjeva obostrano poštovanje dogovora.

Rečeno je i da se štrajk u zdravstu nastavlja i biće završen kada to odluče republički odbori oba sindikata zdravstva.

Galerija