Do kraja godine niže notarske tarife

Marković smatra da sudovima ne treba vratiti nadležnost ovjere kupoprodajnih ugovora, već notarijatom rasteretiti sudove
0 komentar(a)
notari, Foto: Arhiva Vijesti
notari, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.12.2011. 16:12h

Vlada će do kraja decembra dati saglasnost na Predlog izmjene notarske tarife, u cilju njenog smanjenja 20 do 50 odsto, saopštio je ministar pravde Duško Marković.On je, odgovarajući na poslanička pitanja, kazao da je radna grupa sačinila tekst nove tarife kojom se naknada za pojedine pravne poslove umanjuje 20 do 50 odsto, u cilju prilagođavanja tarife socijalnom i ekonomskom ambijentu Crne Gore.Predlog izmjene notarske tarife sačinjen je na osnovu primjedbe građana o visini naknade, u saradnji sa ministarstvima pravde i finansija i Notarskom komorom. "Predlog je usvojen od Skupštine Notarske komore 10. decembra, a do kraja mjeseca će biti u proceduri", kazao je Marković i dodao da se ona malo odužila, jer je ta odluka u nadležnosti notarijata, dok Vlada daje saglasnost. On je podsjetio da je nakon promjena u organizaciji Notarske komore došlo do rješenja, odnosno do umanjenja tarife 20 do 50 odsto.

Rasteretiti sudove

Marković smatra da sudovima ne treba vratiti nadležnost ovjere kupoprodajnih ugovora, već notarijatom rasteretiti sudove kako bi efikasnije obavljali druge poslove."Iako je ustanovljeno da ima propusta i pogrešnog tumačenja tarife, ovaj pravni sistem najviše štiti građane", rekao je Marković.On je saopštio da se mora uraditi sve da notari zažive u pravnom sistemu Crne Gore, što će garantovati pravnu i sugurnost privrede u cjelini.

Bonus video: