Nastavljaju štrajk

Radnici hotela Onogošt izvinili se Odboru direktora što traže plate

Radnici će pristati da se jedan od hotela, koji se nalazi u sklopu HTP Onogošta proda ali samo pod uslovom da se uradi kvalitetan socijalni program
74 pregleda 0 komentar(a)
Onogošt štrajk, Foto: Ivan Petrušić
Onogošt štrajk, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 21.12.2011. 14:35h

Radnici hotela Onogošt, koji posluje u sklopu istoimenog Hotelsko-turističkog preduzeća i koji su u ponedjeljak, 12. decembra počeli sa jednosatnim štrajkom upozorenja pozvali su članove Odbora direktora na pregovore oko socijalnog programa.

"Pokušali smo da od Odbora direktora izvučemo jedan gest dobre volje i da nam isplate razliku za nepravedno umanjene zarade. U pitanju je iznos od 34.000 eura. Najgore je to što su plate uglavnom smanjene radnicima koji imaju najniža primanja i koji su u najgoroj situaciji, gdje ima i onih kojima se duguje i do 800 eura i koji su oštećeni za 60 odsto plate. Ništa od njihove "dobre volje". Čak su nam rekli i da nijesu dužni ni obavezni da rješavaju tekuća pitanja poslovanja. Izgleda da moramo da se "izvinimo" što tražimo ono što nam pripada a za šta oni nijesu obavezni", ironično je prokomentarisao predsjednik štrajkačkog Odbora Milorad Glušica.

Prema njegovim riječima radnici će pristati da se jedan od hotela, koji se nalazi u sklopu HTP Onogošta proda ali samo pod uslovom da se uradi kvalitetan socijalni program.

Radnici pored socijalnog programa koji podrazumijeva otpremnine veće od 5.600 eura, traže isplatu tri zarade i razliku za umanjene plate, dva regresa i topla obroka

Privredni sud je prošle sedmice donio odluku da je uprava HTP Onogošt prekršila plan u pogledu ostvarivanja prihoda dužnika i da je dužna da u roku od 45 dana isplati neizmirena potraživanja i ispuni ostale obaveze prema povjeriocima, dok je žalbu radnika i Sindikata da se obustavi prodaja hotela Onogošt odbio.

"Moramo sa njima razgovarati o socijalnom programu jer ne znamo kako izaći iz ove situacije koja je neodrživa. Kada potpišu adekvatan socijalni program neka prodaju šta god hoće. Nadamo se i da će do 20. januara ispraviti nepravilnosti onako kako im je naložio Privredni sud, a tu spadaju i naše neisplaćene zarade. Ako nam ne ispune zahtjeve i ne napravimo novi socijalni program onda ćemo poslije 20. januara vršiti pritisak in a Privredni sud", kazao je Glušica.

Radnici, koji štrajkuju na četvrtom spratu uprave preduzeća, pored socijalnog programa koji podrazumijeva otpremnine veće od 5.600 eura, traže i isplatu tri zarade i razliku za umanjene plate, dva regresa i isto toliko toplih obroka.

Stojanović: radnici znaju u kakvoj smo situaciji

Izvršni direktor Zoran Stojanović kazao je da je svakodnevno u razgovoru kako sa štrajkačkim tako i sa Odborom direktora i da čine sve kako bi obezbijedili novac za isplatu oktobarske zarade.

"Radimo sve na obezbjeđenju novca za isplatu oktobarske zarade, što nam je prioritet, i nadam se da ćemo uspjeti u tome radnici dobro znaju u kakvoj situaciji je firma i da nema novca tako da su njihovi zahtjevi nerealni. Ne znam koliko ti zahtjevi idu u cilju rješavanja problema ili žele da preduzeće dovedu u klasični stečaj. Naplatili smo dio naših potraživanja a imamo obećanja i da bi do kraja mjeseca mogli da naplatimo i dio preostalih potraživanja“, kazao je Stojanović.

Dugovanja HTP Onogošta su oko tri miliona eura, uključujući ovogodišnji i dug iz prethodnog periodu, dok oni potražuju oko 100.000 eura. HLT fond je 2004. godine stekao pravo upravljanja nad akcijama HTP Onogošt, a zbog duga od oko četiri miliona eura oni su prije dvije godine zatražili uvođenje stečaja. Stečaj je uveden u maju 2009, a stečaj sa ličnom upravom u novembru iste godine.