Pljevlja u blokadi zbog Šarićevih poslova

Od petka je blokiran račun Opštine na osnovu pravosnažnih sudskih odluka na iznos od 640.000 eura, za otkup zemlje u Otilovićima koju je obavila prethodna lokalna vlast na čelu sa Filipom Vukovićem
150 pregleda 0 komentar(a)
Cementara u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Cementara u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.12.2011. 06:01h

Opština Pljevlja je došla u situaciju da ne može da vodi finansijsku politiku zbog sve češćih blokada računa, koje je ostavila neizmirene prethodna lokalna vlast, kaže predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Velimir Golubović.

„Mi smo stalno pod prijetnjom blokade i naš rad zavisi od volje povjerilaca, da li će posegnuti za mjerom prinudne naplate svojih potraživanja“, rekao je Golubović.

Umjesto cementare, preduzeće “Mat kompani” vlasništvo Šarića, izgradilo je betonjerku

U lokalnu upravu su stigla tri pravosnažna sudska rješenja za isplatu na iznose od 274.000, 318.000 i 48.000 eura.

Po mnogima ta eksproprijacija je bila nezakonita i bespotrebna, jer je Opština bez odluke lokalnog parlamenta preuzela obavezu oduzimanja nepokretnosti umjesto kompanije, koja je, navodno, prije nekoliko godina trebalo da gradi cementaru u tom selu, udaljenom od Pljevalja pet-šest kilometara.

Slijede nove blokade

Gradnja te cementare dovodila se u vezu sa odbjeglim narko bosom Darkom Šarićem, a na mjestu gdje je trebala biti podignuta, preduzeće “Mat kompani” vlasništvo Šarića, izgradilo je savremenu betonjerku.

Opština se u taj projekat uključila kada neki od vlasnika nijesu htjeli da svoja imanja prodaju kotorskoj firmi “Montfloveri kompani”, koja je na ovom području otkupila više desetina hektara zemljišta i cjelokupne imovine od brojnih vlasnika.

Ukupno po ovom osnovu Opština treba vlasnicima nepokretnosti u Otilovićima da isplati preko 970.000 eura, što znači da se u narednom periodu mogu očekivati nove blokade računa po ovom osnovu.

Bonus video: