Nikšić: Radnici štrajkuju pod jelkom

Predstavnik bivših radnika Milosav Đikanović kazao je da će u zgradi prenoćiti oko 50 nekadašnjih autoprevoznika
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 19:08h

U holu zgrade Opštine Nikšić sve je svečano – jelka, ukrasi, a posebnu „dekoraciju“ čine bivši radnici Autoprevoznog, njih oko 50, koji su odlučili da, nakon neuspjelih razgovora sa predstavnicima Vlade, lokalne vlasti, SSCG i Tehnobaze, prenoće a danas će donijeti odluku šta i kako dalje.

„Poslije iscrpljujućeg sastanka nikakvog pomaka nema. Ponuđeno nam je da čekamo 26. januar za kada je zakazana sjednica Skupštine Opštine i kada će izvršiti dokapitalizaciju Tehnobaze. Međutim, niko nam ne daje garancije da će naš problem biti riješen", kazao je predstavnik radnika Dušan Radović.

"Predložili smo im da nam za ovo dva tri dana uplate po dvije hiljade eura, jer smo mi i naši gladni, pa da onda čekamo 26. januar i dokapitalizaciju ali uz pisane garancije da ćemo izaći iz ovog našeg problema. Umjesto odgovora naišli smo na ćutanje.“

"Za nas nemaju sluha"

Radović je podsjetio da će naredne sedmice početi osmi mjesec od kada su počeli protesti ispred SSCG i najavio radikalizaciju protesta. Najavljena je i blokada Tehnobaze, preduzeća koje je 2006. godine nastalo nakon transformacije Autoprevoznog.

Bivši radnici u holu Opštine

“Čak sam i savjetnuku predsjednika Vlade Predragu Stamatoviću kazao da je u isplati naših 35 kolega učestvovala i Vlada i to preko tri ministarstva – za saobraćaj, rad i socijalno staranje i finansija, a da za nas nemaju mnogo sluha“, kazao je Radović.

Stamatović je kazao da je Vlada bivšim radnicima Autoprevoznog još prije nekoliko mjeseci rekla da nema nikakvu pravnu obavezu prema njima, ali da su spremni da pomognu Opštini Nikšić da dokapitalizuje Tehnobazu.

Dokapitalizacija jedino rješenje

Nebojša Radojičić, predsjednik Opštine, kazao je da je jedino rješenje dokapilatizacija ali da je rok da se sve to završi dosta veliki jer se isto mora definisati skupštinskim odlukama, a radnici ne žele toliko da čekaju.

“Na korak do rješenja”

Zoran Masoničić je pozvao radnike na strpljenje jer se „došlo na korak do rješenja“, dok je predsjednik Opštinskog odbora nikšićkog Sindikata Branko Gardašvić predložio da se radnicima uplati 50.000 eura da ih podijele prije praznika pa da se nakon 26. januara nastave pregovori ali nadležni mu na pomenuti predlog nijesu dali nikakav odgovor.

Radnici traže da im se, pored 1.926 eura koliko je primilo svih 130 zaposlenih, isplati i po 250 eura po godini staža, koliko je prije dvije godine dobilo njihovih 35 kolega. Visina traženih otpremnina kreće se od 2.500 do 6.000 eura.

Galerija

Bonus video: