MNSS će se ponovo prijaviti za kupovinu Željezare

On tvrdi da ostali potencijalni kupci neće ponuditi sumu veću od one koju je MNSS predložio u Planu reorganizacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 16:47h

Bivši vlasnik nikšićke Željezare kompanija MNSS, prema riječima njenih predstavnika, planira ponovo da se prijavi za kupovinu te fabrike, kada njena imovina bude stavljena na prodaju.

“Kada imovina Željezare bude stavljena na prodaju kao stečajna masa, MNSS planira da ponudi minimalnu sumu ekvivalnetnu onoj koju smo dali u Planu reorganizacije i koja je iznosila 12,5 miliona eura”, kazao je predstavnik te komapnije, Džo de Has.

On tvrdi da ostali potencijalni kupci, među kojima su i kompanija Šolc i Maksim Širokov, neće ponuditi sumu veću od one koju je MNSS predložio u Planu reorganizacije.

“Iz razgovora koje su moje kolege imale sa kompanijama koje su zainteresovane za kupovinu Željezare, a koje je pominjao stečajni upravnik, Veselin Perišić, ne vjerujem da će biti zainteresovane da kupe imovinu za sumu koju smo mi ponudili, što znači da će najvjerovatnije MNSS opet postati većinski akcionar Željezare”, rekao je de Has.

Razgovori sa sumnjičavima

U tom slučaju, kako je dodao, očekuje da će imati interesantne razgovore sa onima koji su sumnjali u namjere MNSS-a po pitanju sudbine Željezare.

MNSS je razočaran odlukom Apelacionog suda koji je potvrdio presudu Privrednog, kojom se odbacuje Plan reorganizacije za nikšićku Željezaru koji je podnijela ta kompanija.

“Plan reorganizacije koji smo podnijeli je bio u interesu povjerilaca Željezare. Iako priznajemo Apelacioni sud, u mnogim aspektima se ne slažemo sa odlukom koju je donio 13, a nama dostavio 19. decembra”, poručio je de Has.

Uprkos smanjenju troškova kroz otpuštanje radnika i koristi od topljenja stare opreme, prema njegovim riječima, Željezara se bori za opstanak na tržištu i nailazi na teškoće kod bankarskog finansiranja, čak i sa spoljnim garancijama.

“Perišićev jedini zadatak je da poveća vrijednost stečajne mase u korist povjerilaca, kao i da se suoči sa sve više izazova, s obzirom na stanje u metalurškom sektoru u Evropi i nedavni bankrot Željezare u Sisku gdje je 900 radnika ostalo bez posla, kao i smanjenje proizvodnje u smederevskoj Željezari po odluci njenog vlasnika, kompanije US stil”, rekao je de Has.

O Željezari neće odlučivati Vlada

Prema njegovim riječima, veoma je intrigantno to što stečajni postupak Željezare u stvari znači njenu četvrtu privatizaciju.

“Svi bi trebalo da budemo svjesni da će sudbinu Željezare određivati povjerioci, u skladu sa zakonom i na jasan i transparentan način, a ne Vlada kroz proces privatizacije”, zaključio je de Has.

Privredni sud je početkom novembra odbacio Plan reorganizacije Željezare koji je podnio MNSS, nakon čega je uslijedila žalba Apelacionom sudu. Stečajni postupak u fabrici pokrenut je još polovinom aprila.

Predloženi Plan reorganizacije podrazumijevao je da upravljanje Željezarom preuzme kompanija Hovik, koja je u zajedničkom vlasništvu MNSS-a i Stil kepitel grupe, strateškog partnera iz Sjedinjenih Američkih Država.

Hovik bi, kako je u Planu navedeno, trebalo da u nikšićku Željezaru investira 15 miliona eura, umjesto ranije planiranih 12,5 miliona eura.

Bonus video: