Hljeb za sada neće poskupiti

Šef proizvodnje i glavni tehnolog u Inpeku, Vesna Boljević kazala je da u toj pekari ne planiraju da koriguju cijene do daljnjeg
65 pregleda 0 komentar(a)
pekara, Foto: Arhiva "Vijesti"
pekara, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.12.2011. 16:38h

Predstavnici vodećih pekara u Crnoj Gori neće povećati cijenu hljeba u narednom periodu, iako bi za to, kako tvrde, imali razloga zbog najnovijeg poskupljenja struje.

Predsjednik Udruženja pekara, Svetozar Radonjić kazao je agenciji Mina-business da hljeb ne smije poskupiti u sred krize jer se građani bune i kada svi ostali proizvodi poskupe, ali ako cijena hljeba poraste svi će izaći na ulice.

"Kad bi poskupili hljeb vlast bi pala, jer bi to izazvalo revoluciju kod naroda", smatra Radonjić.

Šef proizvodnje i glavni tehnolog u Inpeku, Vesna Boljević kazala je da u toj pekari ne planiraju da koriguju cijene do daljnjeg.

Poskupljenje na planiraju ni u pekarama Primat i Anđela.

"Poskupljenje struje će biti dodatni udar na proizvođače, ali ne toliki da bi mogao uticati na cijene pekarskih proizvoda", rekao je predstavnik Primata, Slavko Pajović.

Istrpjeće pekari

Predstavnik Jastreba, Goran Kalezić, kazao je da ne bi trebalo da dođe do poskupljenja, iako, kako kaže, za to postoje razlozi.

"Pekari će istrpjeti to na teret i trošak poslovanja, kao i mnogo puta do sada", rekao je Kalezić.

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača najavili su da će početkom naredne godine doći će do poskupljenja životnih namirnica, od kojih će mlijeko biti prvo.

Najavljena su poskupljenje, iako niko nije snižavao cijene kad je struja u aprilu ove godine pojeftinila.

Cijena električne energije u Crnoj Gori u svim kategorijama od 2009. do prošle godine smanjena je 20,8 odsto. U tom periodu ukupna cijena za domaćinstva smanjena je 13 odsto.

Ukupna cijena u svim kategorijama potrošnje od prošle i projektovane za ovu godinu smanjena je 11 odsto. Cijena za domaćinstva u prosjeku je smanjena 2,2 odsto.

Kada je riječ o distibutivnoj potrošnji, koja se značajno reflektuje na rad Elektroprivrede (EPCG), cijena je od 2009. do ove godine smanjena 30,8 odsto.

Struja će od 1. januara poskupiti za kupce na deset kilovoltnoj mreži 3,86 odsto, a za one na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri, 8,14 odsto.

Bonus video: