Solana zapečaćena, Barović jedini na dobitku

Kupovina fabrike samo zbog vrijednog zemljišta je specifičnost crnogorskog modela privatizacije
71 pregleda 0 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.12.2011. 16:45h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) razgovaraće sa poslanicima o izmjenama Prostornog plana, kojim je područje ulcinjske Solane “Bajo Sekulić” preimenovano u građevinsko zemljište.

Tim potezom, za 800 hiljada eura koliko je plaćen kontrolni paket akcija Solane „Bajo Sekulić“, biznismen Veselin Barović je dobio građevinsko zemljište čija se vrijednost kretala oko 100 eura po metru kvadratnom, odnosno oko 1,5 milijardi eura.

Iz MANS-a kažu da je spornim Prostornim planom zapečaćena sudbina Solane, o čemu žele da razgovaraju "sa zainteresovanim poslaničkim klubovima".

MANS podsjeća da su prilikom izrade plana upozoravali na sadašnji scenario i ukazali na činjenicu da se novi plan kreira u skladu sa željama građevinskih lobija i privatizacionih špekulanata, kao i da će korist od takve valorizacije imati samo Barović, a na štetu javnog interesa.

Iz MANS-a smatraju da je prodaja ulcinjske Solane finalni u nizu koraka koji su imali za cilj da Baroviću i njegovom Eurofondu obezbijede ogroman profit.

"Nakon uvođenja stečaja, kao i „gubljenja“ koncesije na eksploataciju soli ove godine, stvorili su se svi uslovi da se to preduzeće dovede do potpunog uništenja i spremi za prodaju", navodi se u saopštenju.

Kupovina fabrike samo zbog vrijednog zemljišta je specifičnost crnogorskog modela privatizacije koji za rezultat ima, sa jedne strane stotine otpuštenih radnika i propale fabrike, a sa druge ogroman profit za nove vlasnike tako privatizovanih kompanija.

Bonus video: