Modernizacija puta Sarajevo-Podgorica-Tirana čekaće još neko vrijeme

Za izradu studijske i druge projektne dokumentacije Crna Gora je dobila 150 hiljada eura i u drugoj fazi ostatak od 550 hiljada
210 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 08:31h

Iako su bosanski mediji prošle sedmice kao gotovo i izvjesnu stvar najavili modernizaciju saobraćajnica koje povezuju Sarajevo, Podgoricu i Tiranu, taj posao će pričekati još neko vrijeme, jer tek treba da se rade studije isplativosti koje su presudne da bi se od banaka dobili krediti za relizaciju tog posla.

Dogovor između tri države, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, koji su ministri usaglasili i uskoro će ne njega staviti potpis, za Crnu Goru znači da mora potpuno srediti dionicu od Plužina do prelaza na Šćepan Polju.

Pripremu studija i projektne dokumentacije, kao prekogranični projekat, finansira Evropska komisija. Za izradu studijske i druge projektne dokumentacije Crna Gora je dobila 150 hiljada eura i u drugoj fazi ostatak od 550 hiljada.

“U prvoj fazi smo dobili preliminarne verzije studije izvdoljivosti i idejnog projekta. Trenutno se realizuje druga faza u kojoj ćemo dobiti studiju izvodljivosti sa kompletnom projektnom dokumentacijom do nivoa idejnog projekta. To je preduslov da se uopšte išta počne raditi na toj dionici. Kad dobijemo studiju izvodljivosti vidjećemo postoji li dovoljna frekvencija, odnosno da li se isplati ići u dalju izradu dokumentacije i realizacije ovog projekta”, kazala je za “Vijesti” pomoćnica u Ministarstvu saobraćaja Mirel Radić-Ljubisavljević.

I pred nama težak posao

Iako će Bosanci morati da grade čitave nove dionice, a Crna Gora samo dva i po kilometra i da sredi postojeću do Plužina, procjene su da je i pred komšijama jednako težak posao.

“Na neki način imamo više posla zbog tunela i kosina, ali i oni imaju dosta posla, jer im je duža dionica. Na dionici dugoj 25 kilometara treba napraviti novi most na Tari i dva i po kilometra nove saobraćajnice od mosta do Paklica. Osim toga treba sanirati kosine i izgraditi galerije za zaštitu od usova, srediti tunele kao i sanirati postojeće mostove i kolovoz. Preliminarne procjene govore da bi to trebalo da košta oko 25 miliona eura, a naše projcjene su da će to koštati mnogo više. Konačnu cifru ćemo znati nakon izrade dokumentacije i studija i tada će se znati koliko će to da košta i isplatili se”, rekla je Radić- Ljubisavljević.

Na toj dionici nalazi se najviše nestabilnih kosina od ukupne mreže magistralnih i regionalnih puteva Crne Gore.

Pravac Sarajevo-Podgorica-Tirana, odnosno put E 762 je uvršten u regionalnu transpotrnu mrežu Jugoistočne Evrope. Izgradnje dionice u BiH Brod na Drini-Foča-Hum-Šćepan Polje i rehabilitacija dionice Šćepan Polje-Plužine, kako kaže Radić- Ljubisavljević, nalaze se na prioritetnoj listi petogodišnjeg plana razvoja za jugoistočnu Evropu.

Bonus video: