Mlijeko skuplje od Nove godine, meso od proljeća

Nenezić: Pokušavamo da sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede vidimo koji je to procenat koji nama odgovara, a da ne ne bude veliki udar na standard građana
0 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Vesko Belojević
Mlijeko, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.12.2011. 08:34h

Početkom naredne godine doći će do poskupljenja životnih namirnica, od kojih će mlijeko biti prvo, najavili su iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

"Već godinama nijesmo mijenjali cijene mlijeka, ali sad moramo. Budžetom za narednu godinu smanjene su subvencije za mlijeko, a godinu počinjemo poskupljenjem struje. Nemamo izbora, moramo podići cijene mlijeka", kazao je predsjednik Udruženja mljekara, Dragoljub Nenezić za Dnevne novine.

On je naveo da su već počeli pregovore sa Ministarstvom poljoprivrede o procentu poskupljenja. Realno je da to povećanje prati cijenu struje.

"Očekujem da će nova cijena mlijeka biti uskoro formirana. Pokušavamo da sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede vidimo koji je to procenat koji nama odgovara, a da ne ne bude veliki udar na standard građana. Takođe, problem nam je mlijeko koje se uvozi iz Srbije. Ukoliko povećamo cijene domaćeg mlijeka, postoji opasnost da građani počnu da kupuju mlijeko iz uvoza, što neće biti dobro za nas", rekao je Nenezić.

Taj dnevni list navodi da bi osim mlijeka, nakon praznika moglo doći do korekcije cijene osnovne životne namirnice - hljeba.

Pekari su naveli da do Nove godine cijena hljeba neće biti promijenjena.

"Pekara "Anđela" zasad ne planira da poveća cijenu hljeba. Ona do daljnjeg ostaje ista", kazali su iz te kompanije.

Poskupljenje struje odrzaiće se na ciejlu privredu

Iz Montenegro biznis alijanse (MBA) saopštili su da će se najavljeno poskupljenje struje negativno odraziti na cjelokupnu privredu. Oni navode da imaju razumijevanja da je struja roba kao i svaka druga i da Elektroprivreda (EPCG) mora da vodi interesa o sopstvenom poslovanju, ali da poskupljenje dolazi u nezgodnom trenutku za privredu, koja je vec opterećena drugim problemima.

"Sem povećane cijene poslovanja, privreda će se morati suočiti i sa smanjenjem kupovne moći stanovništva, a podsjećamo da struja nije jedina obaveza koju privreda mora da plati. Tu je i dosta drugih troškova. Što se tiče sektora koji će najviše biti opterećeni, to je prije svega sektor proizvodnje koji troši dosta električne energije, ali ni drugi sektori neće biti izuzeti", kazao je predstavnik MBA, Darko Konjević.

Najavljeno poskupljenje struje povući će sa sobom i rast cijena čitavog niza proizvoda, naročito prehrambenih. Vlasnik Mesne industrije "Goranović", Đorđe Goranović kazao je za Dnevne novine da se povećanje cijena prerađevina od mesa može očekivati u februaru ili martu naredne godine, jer je električna energija za mesnu industriju veoma važan energent.

"Do korekcije cijena neće doći odmah nakon poskupljenja struje, ali se rast cijena mesnih proizvoda može očekivati jer je protekle godine zabilježena konstantna tendencija rasta sirovina za mesnu industriju", saopštio je Goranović.

Bonus video: