Daka nije dobio kredit, stečajni upravnik apeluje da se pronađe novac

Sada nam predstoji procjena vrijednosti imovine, kao i donošenje odluke da li će Željezara biti prodata parcijalno ili kao preduzeće
0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.12.2011. 08:08h

Saradnja Željezare i nikšićke kompanije Neksan još uvijek nije produžena i za sada ne postoje izgledi da će se to dogoditi ukoliko banke vlasniku Neksana Miodragu Davidoviću ne odobre kredit u iznosu od šest miliona eura za koji on nudi trostruko veće garancije.

"Proizvodnja je redukovana i trudimo se svim silama da sada kada postoji šansa da se nađe novi strateški partner ne stane proizvodnja jer se bojimo da bi to bilo pogubno za fabriku. Dodatni problemi su i to što nam je Elektroprivreda povećala cijenu struje za 15,3 odsto, što je uveden porez na dobit fizičkim licima devet odsto, u ovom slučaju riječ je o sakupljačima starog željeza, a 139 radnika koji su prihvatili socijalni program još nijesu isplaćeni, pa će i taj trošak pasti na prihode od proizvodnje", kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare stečajni upravnik Veselin Perišić.

On je potvrdio pisanje „Vijesti“ od prije nekoliko dana da je Apelacioni sud potvrdio odluku stečajnog sudije kojom se odbacuje Plan reorganizacije koji je predložio bivši vlasnik holandska kompanija MNSS.

"Sada nam predstoji procjena vrijednosti imovine, kao i donošenje odluke da li će Željezara biti prodata parcijalno ili kao preduzeće. Paralelno sa tim pripremiće se poziv zainteresovanim kupcima i nacrt glavne diobe. Onog momenta kada se fabrika bude prodala, formiraće se novčana sredstva za diobene mase i kada to postane pravosnažno rješenje, o glavnoj diobi će se izjasniti povjerioci", kazao je Perišić.

Dok se to ne dogodi, Željezara treba da prebrodi krizu, a za to je potreban novac. U suprotnom, Davidović odustaje od nastavka saradnje koja je počela 15. maja i sa dva produžetka trajala do 15. decembra.

"Kod njega postoji dobra volja da pomogne Željezari i radnicima, ali ne može sam. Redukovaćemo proizvodnju, potrošnju električne energije, koristićemo unutrašnje rezerve koje nijesu velike, dok Davidović ne obezbijedi kredit. Nadamo se da će to biti brzo jer nemamo vremena za čekanje", kazao je stečajni upravnik Željezare.

Predsjednik Sindikata Janko Vučinić kazao je da nikada nije bila veća neizvjesnost u pogledu opstanka fabrike nego sada.

"Izgleda da je fabrika ostavljena od strane onih koji je trebalo i koji su morali da pomognu sada kada je najteže. Stiče se utisak da se sve namjerno ili nenamjerno radi protiv Željezare kako bi se ona zatvorila. Radnici od mene kao predsjednika Sindikata traže odgovor da li će se nastaviti i održati proizvodnja do njene nove privatizacije i da li će njihova radna mjesta biti sigurna. Nažalost, na ta pitanja ne mogu odgovoriti i mislim da na njih odgovore treba da daju ministar ekonomije i predsjednik Vlade", kazao je Vučinić.

Da bi stvari dodatno krenule lošim putem potrudila se, kako je kazao, Regulatorna agencija i Elektroprivreda sa povećanjem cijene Željezari, pri tome koristeći “nejednake aršine”.

“Za pojedine fabrike cijena struje je ‘skočila’ za tri, a za Željezaru čak 15,3 odsto. Ovakva odluka je nejasna i neargumentovana, tako da je to još razlog više da posebno radnici Željezare radikalnije reaguju povodom ovog poskupljenja”, kazao je predsjednik Sindikata Željezare.

U Željezari je 19. aprila na zahtjev većine od tada uposlenih 1.412 radnika uveden stečaj. Pola godine kasnije u Željezari, u kojoj su ostala svega 343 radnika, proglašen je bankrot.

Vučinić: Kavarić i Lukšić da ožive fabriku

Prema riječima Vučinića ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predsjednik Vlade Igor Lukšić ne smiju zaboraviti na značaj Željezare.

"Izjave tipa da nastavak proizvodnje u Željezari zavisi od mnogih faktora ne idu u prilog zaposlenima jer se od premijera očekuje izjava da fabrika može i mora raditi. Njegova izjava više odgovara izjavi političara, a ne nekoga ko vodi glavnu riječ u državi.

Sada je pravi trenutak da ministar ekonomije i premijer podignu Željezaru iz mrtvih, da ožive fabriku i doprinesu da se privreda u Nikšiću spasi. Na njima je da se pokažu i to očekujemo jer ovo je presudni momenat i za Željezaru i za Nikšić jer oni su najodgovorniji i moraju sve učiniti da Željezara preživi", kazao je Vučinić.

Bonus video: