Hipo Alpe Adria banka demantuje da se povlači iz Crne Gore

Predsjednik uprave Hipo banke izjavio je da će povući četiri milijarde eura neaktivne imovine sa Balkana da bi olakšali njihovu prodaju
310 pregleda 0 komentar(a)
hypo banka, Foto: Facebook.com
hypo banka, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 19.12.2011. 15:01h

Austrijska Hipo Alpe Adria banka počeće sredinom 2012. godine da prodaje svoje podružnice u zemljama bivše Jugoslavije, najavio je predsjednik uprave Gotvald Kranbiter u razgovoru za austrijski mjesečnik Trend.

Hipo će za balkanske podružnice tražiti 1,5 milijardi eura, što jedva odgovara knjigovodstvenoj vrijednosti banaka, prenose regionalni mediji navode austrijskog mjesečnika.

Predsjednik uprave Hipo banke Gotvald Kranbiter izjavio je da će povući četiri milijarde eura neaktivne imovine iz podružnica u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH da bi olakšali njihovu prodaju.

Hipo se priprema za prodaju jer "stanje ne dozvoljava da se robuje dogmama", izjavio je Kranbiter.

Hipo se priprema za prodaju jer "stanje ne dozvoljava da se robuje dogmama", izjavio je Kranbiter.

"Region jugoistočne Evrope predstavlja veoma važan dio poslovanja Hipo grupe, zbog čega apsolutno ne postoje razlozi sa povlačenje sa ove teritorije", saopšteno je iz banke.

Nastavljaju poslovanje i pod potencijalnim novim vlasnikom

Slično saopštenje je stiglo i hrvatskim medijima, kojima je iz Hipo banke u Hrvatskoj rečeno da će "nastaviti poslovanje i pod potencijalno novim vlasnikom".

"Gotvald Kranbiter u svom intervjuu za Trend nije rekao da se Hipo grupa polači iz zemalja biše Jugoslavije, jer je to u potpunosti netačno", navodi se u saopštenju za hrvatske medije, te podsjeća da je još krajem 2009. kada je Austrija nacionalizivala banku govoreno o tome da će banka biti re-privatizovana, pa će u skladu sa tim sredinom 2012. početi pripreme procesa prodaje.

"S time da moramo još jednom naglsiti kako je teza da se Hipo povlači iz Hrvatske u potpunosti netačna, jer će Hipo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti da posluje u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju Hipo banke u toj državi.

Poslovnica u Podgorici

Za Crnu Goru to ne važi

Hipo Alpe Adria banka demantovala je danas informaciju da se povlači iz zemalja bivše Jugoslavije.

Banka na crnogorskom tržištu posluje stabilno, a u 2011. godini u prvom polugođu ostvarila poslije duže vremena pozitivan rezultat.

On je rekao da banka sa mrežom klijenata, tržišnim učešćem u regionu i značajnim kadrovskim potencijalom, predstavlja stabilnog partnera za buduće poslovanje što potvrđuju i rezultati ostvareni tokom 2011. godine.

"Banka na crnogorskom tržištu posluje stabilno, a u 2011. godini u prvom polugođu ostvarila poslije duže vremena pozitivan rezultat. Najbolji odraz povjerenja klijenata u banku je konstantan rast depozita koji je u sektoru stanovništva preko 22 miliona eura do početka decembra, a zadobili smo povjerenje preko 8,5 hiljada novih klijenata u posljednjih 12 mjeseci. Za narednu godinu planiramo povećanje plasmana, posebno u u sektoru stanovništa u kojem smo i u ovoj godini zabilježili rast od osam odsto", rekao je Toeltl, dodajući da planiraju da otvoren dvije filijale štop potvrđuje da nema povlačenja sa tržišta.

Bonus video: