REGIONALNE RAZLIKE

Svaki treći radno sposobni na sjeveru nema posao

Prema stopama nezaposlenosti vidi se velika regionalna razlika u razvijenosti ili bolje rečeno nerazvijenosti privrede
0 komentar(a)
sjever Crne Gore, Foto: Jack Brauer
sjever Crne Gore, Foto: Jack Brauer
Ažurirano: 19.12.2011. 08:43h

Broj nezaposlenih u Crnoj Gori na kraju septembra prema podacima Monstata iznosio je 49 hiljada a stopa nezaposlenosti iznosila je 19,5 odsto.

U primorskim opštinama broj nezaposlenih iznosio je 7,8 hiljada, u centralnom dijelu (Podgorica, Cetinje, Nikšić i Danilovgrad) bilo ih je 23,2 hiljade od čega u glavnom gradu 11,8 hiljada, a u 11 sjevernih opština 18 hiljada.

Prema stopama nezaposlenosti vidi se velika regionalna razlika u razvijenosti ili bolje rečeno nerazvijenosti privrede.

Na Primorju ona iznosi 12,6 odsto, u centralnom dijelu 17,7 odsto, ali je u glavnom gradu 13,4 odsto, što znači da ostala tri grada Nikšić, Cetinje i Danilovgrad kvare prosjek.

Na sjeveru stopa nezaposlenosti iznosi čak 31,1 odsto, što znači da u ovom dijelu države skoro svaki treći radno sposobni stanovnik ne obavlja nikakav posao.

Najviše nezaposlednih sa srednjom

Od ukupnog broja nezaposlenih 6,5 hiljada ima samo osnovnu školu, 8,3 hiljade ima stručno obrazovanje završeno nakon osnovne škole, 1,9 hiljada ima srednje opšte obrazovanje, 21 hiljada je završila srednju stručnu školu, više i visoko stručno obrazovanje ima 10,2 hiljade eura, od čega 2,6 hiljada ima više stručno obrazovanje a 7,6 hiljada nezaposlenih je završilo fakultet, akademiju ili drugu visoku školu.

Šest hiljada nezaposlenih traži posao od jedan do pet mjeseci, 3,5 hiljada od šest do 11 mjeseci, 6,4 hiljade od 12 do 23 mjeseca, a duže od dvije godine bez posla je 32 hiljade nezaposlenih.

Duže od dvije godine bez posla je 32 hiljade nezaposlenih

Od ukupnog broja nezaposlenih 27,2 hiljade su muškarci a 21,8 hiljada žene. Stopa nezaposlenosti žena iznosi 19,8 odsto, dok je u sjevernom regionu čak 38 odsto. U ostalim djelovima Crne Gore stopa nezaposlenosti žena je manja od stope nezaposlenosti muškaraca.

Tako na primjer stopa nezaposlenosti muškaraca u Podgorici iznosi 15,6 odsto a kod žena 11 odsto. Posao u glavnom gradu traži 7,2 hiljade muškaraca i 4,6 hiljada žena, a na primorju je bez posla 4,9 hiljada muškaraca i 2,9 hiljada žena.

Od onih koji imaju zvanični ili nezvanični posao, ukupno 202 hiljade, u uslužnim djelatnostima gdje je uračunata i državna i opštinska administracija, zdravstvo i prosvjeta, radi 147 hiljada, u privrednim djelatnostima rade 42,2 hiljade radnika, a u poljoprivrednim djetnostima, računajući šumarstvo i ribarstvo 12,8 hiljada.

Na crno rade 32 hiljade

Broj onih koji imaju posao iznosi 202 hiljade, od toga sa zvaničnim stalnim ili privremenim zaposlenjem ima 168 hiljada radnika, dok se 32 hiljade vode kao samozaposleni bez ugovora o radu, što znači da ih toliko radi u sivoj ekonomiji, a 2,1 hiljadu se vode kao porodični radnici.

Od ukupnog broja zvanično zaposlenih 138,6 hiljada ima stalno zaposlenje ili ugovor o radu, dok ih 29,4 hiljade ima privremeni posao ili radi do završetka nekog zadatka.

Preporučujemo za Vas