MARKETINŠKE AKCIJE

I Rambo na Eurosongu promoviše naš turizam

Turistička sezona u Crnoj Gori traje 40 dana, a predsezona i postsezona gotovo da ne postoje
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 09:12h

Ljetnja turistička sezona je i u godini na izmaku bila bolja od prethodne, iako turistima nije ponuđen nijedan novi veći hotel, ni uređenije plaže, ni manje buke ili aktivnih gradilišta, a pola prihoda i dalje završava u „sivoj zoni”.

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO) Saša Radović je kazao da Crna Gora već pet godina zaredom bilježi sve bolje ljetnje sezone, a u razgovoru za „Vijesti” je kazao da to potvrđuju finansijski i fizički pokazatelji.

"Crnu Goru je za 10 mjeseci ove godine posjetilo više od 1,33 miliona turista koji su ostvarili 8,65 miliona noćenja, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Od turizma je za 10 mjeseci prihodovano 662,2 miliona eura ili 5,5 odsto više nego u uporednom periodu 2010. godine", kazao je Radović.

On je rekao da je unaprijeđena putna mreža, prije svega novi put od Boke do Žabljaka, otvoreno 18 novih malih hotela, rekonstruisani i prošireni određeni postojeći, te u njima podignut nivo kvaliteta servisa, osmišljeni su programi animacije poput “After Beach Parties” i bogat kulturno-zabavni program, što je sve doprinijelo da Crna Gora i ove godine bude “u plusu”.

"Iako je globalna ekonomska kriza 2008. i 2009. godine rezultirala većim zastojima investicionog talasa u svijetu, pa čak i odlaganjem nekih novih grinfild projekata, u Crnoj Gori je nastavljena realizacija nekih značajnih investicija u turizmu.

Radović

Ne treba zaboraviti na investicije koje imaju i koje će imati veliki uticaj na dalji turistički razvoj Crne Gore – novootvoreni Aman Sveti Stefan, Porto Montenegro, Katar Diar - Plavi horizonti, Oraskomov integrisani razvoj Luštica resorta, Hilton u Podgorici", kazao je on.

Ne bave se puno sivom ekonomijom

Radović je kazao da je nadležnost NTO minimalna kada je u pitanju siva ekonomija u turizmu i njeno uvođenje u legalne tokove.

"Uzeli smo učešće u projektu koji zajedno radimo sa kolegama iz Uprave policije i Ministarstva turizma, a odnosi se na vođenje elektronske knjige gostiju, uvođenje centralne baze podataka turističkih kapaciteta i njeno povezivanje sa sistemom za elektronsku prijavu boravka.

To će sigurno poboljšati naplatu boravišne takse, pružiti kvalitetnu informaciju u realnom vremenu o strukturi gostiju", kazao je on.

Predstaviće se i u Kini

Ponuda za predstojeću ljetnju sezonu će, kako je rekao Radović, biti u skladu sa finansijskim mogućnostima NTO.

"Crnu Goru ćemo predstaviti kako na značajnim tradicionalnim tržištima, tako i kroz animiranje novih tržišta i specifičnih ciljnih grupa. Intenzivnu promociju tokom naredne godine ćemo imati na tržištu Njemačke kao najbitnijem emitivnom tržištu kako bi na pravi način iskoristili činjenicu da je Crna Gora zemlja domaćin kongresa Njemačkog turističkog udruženja u novembru 2012. godine. Ovaj kongres će sljedeće godine biti i jedan od najznačajnijih događaja u turizmu naše zemlje", najavio je Radović.

Olimpijada u Londonu sljedećeg ljeta je, takođe, dobra prilika za promociju naših investiciono-turističkih potencijala", zaključio je Radović

On je rekao da će domaću ponudu prvi put predstaviti na tržištu Danske i skandinavskih zemalja, a kroz saradnju sa turističkim organizacijama regiona i na nekim udaljenim vanevropskim tržištima, kao što je kinesko.

"Naš fokus će biti i promocija destinacije kroz specifične turističke ponude poput kongresnog turizma, ponude aktivnog odmora i slično.

Sigurno je da ćemo i nastup na Eurosongu 2012. našeg umjetnika Ramba Amadeusa iskoristiti u turističko-promotivne svrhe, a bićemo prisutni i na sajmovima specijalizovanim za aktivan odmor u prirodi i avanturističke sportove.

Olimpijada u Londonu sljedećeg ljeta je, takođe, dobra prilika za promociju naših investiciono-turističkih potencijala", zaključio je Radović.

Kongresni turizam može produžiti sezonu

Turistička sezona u Crnoj Gori traje 40 dana, a predsezona i postsezona gotovo da ne postoje. Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva NTO i Ministarstva održivog razvoja i turizma razvoj novih proizvoda koji će, kako je rekao Radović, učiniti Crnu Goru atraktivnom destinacijom tokom cijele godine.

Takođe, rade i na promociji atraktivnih ponuda paket aranžmana koji će privući turiste i tokom perioda vansezone.

"Značajan vid turizma koji generiše biznis tokom cijele godine i koji je jedan od načina za produženje sezona je MICE (organizacija kongresa, seminara, sastanaka). NTO u saradnji sa partnerima promoviše Crnu Goru i kao destinaciju za ova, poslovna putovanja.

Zajedno sa Ministarstvom, Montenegro erlajnzom i hotelijerima formirani su paket aranžmani za period vansezone koji uključuju avioprevoz i hotelski smještaj na bazi polupansiona iz Rima, Beča, Frankfurta, Ciriha, Ljubljane, Pariza  i Beograda", kazao je Radović.

Od proljeća jeftiniji avioletovi

Dolazak niskotarifnih avioprevoznika se najavljuje godinama, a ministar turizma Predrag Sekulić je saopštavao da je sasvim izvjestan dolazak Rajan era u septembru ove godine. Iako je septembar prošao, Radović tvrdi da pregovori sa tom kompanijom i dalje traju.

I dalje se vode intenzivni pregovori sa Rajan erom i nekoliko drugih prevoznika

"Radni tim ministarstava turizma i saobraćaja, NTO i Aerodroma Crne Gore je u intenzivnim pregovorima sa nekoliko niskobudžetnih aviokompanija. I dalje se vode intenzivni pregovori sa Rajan erom i nekoliko drugih prevoznika i nadamo se početku redovnog saobraćaja nekog od njih već tokom proljeća", kazao je Radović.

On je podsjetio da su ove godine NTO i Ministarstvo turizma nakon dužih pregovora uspjeli da animiraju drugog po veličini avioprevoznika sa tržišta Njemačke, Air Berlin, da počne letove ka Crnoj Gori i da je tokom sezone u čarter letovima prevezeno oko 3.000 putnika.

Zimska sezona će trajati dva i po mjeseca

Tokom zimske sezone, rekao je Radović, pored promocije turističke ponude poseban akcenat će biti na promociji zimskih turističkih centara na domaćem i regionalnom tržištu.

"Predstavništva NTO u Beogradu i Sarajevu u ovom periodu organizuju jednodnevne prezentacije kako bi informisali javnost o aktuelnostima i novitetima u turističkoj ponudi i aranžmanima za novogodišnje praznike i zimsku sezonu", kazao je Radović i najavio kampanju „Bijeg na snijeg“ tokom koje će biti organizovani koncerti domaćih i regionalnih muzičara na Žabljaku, Kolašinu i Vučju vikendima od 14. januara do 3. marta.

Prema njegovim riječima, Kolašin 1450 je regionalno najsavremeniji ski-centar

On je rekao da će i ove zime nastaviti projekat popularizacije sportova na snijegu, na ski-stazama i porodičnih eko-staza.

"Jednodnevni izleti će biti organizovani na Bjelasici, Vučju, Durmitoru i Sinjajevini. Te alternativne aktivnosti za koje Crna Gora ima izuzetne potencijale ne zahtijevaju velika investiciona ulaganja uz adekvatan tretman doprinijeće razvoju malih biznisa u sjevernom dijelu i sa posebnom pažnjom će biti predstavljena širem evropskom tržištu", kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, Kolašin 1450 je regionalno najsavremeniji ski-centar, a pored njega gostima će se ponuditi uređene staze i u Kolašinu, Žabljaku, na Vučju, sa novim ponudama koje ne zahtijevaju veliku fizičku spremnost, a nude dobru zabavu na planinama.

Tokom zimskog perioda će, kako je rekao, biti otvoreno i dosta hotela na primorju, od čega u Budvi oko 30.

Galerija

Preporučujemo za Vas