Štedite u valuti u kojoj planirate da trošite

U slučaju da procesi u eurozoni budu usmjereni prema daljoj destabilizaciji, Novotni smatra da je povratak na stare nacionalne valute, iako vrlo skupo, naravno i moguće rješenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 15:11h

Građani Crne Gore trebalo bi svoju štednju da drže u onoj valuti u kojoj namjeravaju da troše u budućnosti, odnosno u euru s obzirom da se on trenutno koristi, ocijenio je hrvatski ekonomski analitičar, Damir Novotni.

"Budući da su sve ekonomske vrijednosti u Crnoj Gori, jednako kao i u drugim zemljama jugoistočne Evrope, povezane za nekada njemačku marku, a danas za euro, štednja bi trebala biti održavana u toj valuti, a građani dijeliti sudbinu cijele Evrope“, rekao je Novotni agenciji Mina-business.

U slučaju da procesi u eurozoni budu usmjereni prema daljoj destabilizaciji, Novotni smatra da je povratak na stare nacionalne valute, iako vrlo skupo, naravno i moguće rješenje.

"U tom slučaju bi Crna Gora, zemlje vezane za euro ali i one koje imaju svoje nacionalne valute, poput Hrvatske, prihvatile neki novi monetarni savez okupljen oko Njemačke i Francuske“, tvrdi Novotni.

On je saopštio da bi krug zemalja koje bi prihvatile neki novi monetarni savez u Evropi bio velik, dok bi isključene bile prezadužene mediteranske zemlje i Velika Britanija.

"Taj novi monetarni savez bi bio opet vrlo moćan u globalnoj ekonomiji. Povratak na male nacionalne valute u današnjim okolnostima na svjetskom tržištu je gotovo nezamisliv“, rekao je Novotni.

Crna Gora bi se, kako je naveo, svakako morala u tom slučaju priključiti toj novoj monetarnoj uniji, jer bi uvođenje vlastite nacionalne valute bilo vrlo rizično.

Novotni smatra da postoji veliki interes za održavanjem eura kao jedne od najvažnijih svjetskih valuta, ne samo u zemljama članicama Evropske unije (EU) nego i mnogim drugim kojima Evropa predstavlja veliko tržište.

"Čak su i britanski bankari, na vijest da Ujedinjenom Kraljevstvu prijeti određena izolacija od glavnih trendova u EU, postavili pitanje - ako Britanija nije u EU a gdje je?“, naveo je Novotni.

S druge strane velike evropske kompanije su iskoristile krizu za povećavanje svoje konkurentnosti na međunarodnom tržištu.

"Crna Gora, koja je euro prihvatila kao svoju nacionalnu valutu, svakako će osjetiti prednosti održavanja eura i uživati u rezultatima napora koje sada ulažu lideri EU za održavanje evropske monetarne i fiskalne unije“, zaključio je Novotni.

Bonus video: