Značaj uspjeh

Crna Gora u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

"Članstvo će dovesti do povećanja stranih direktnih investicija, ubrzanja transfera tehnologija, jačanja konkuretnosti domaćih proizvođača"
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 20:20h

Crna Gora danas je, poslije šestogodišnjih pregovora, i zvanično u Ženevi postala 156. članica Svjetske trgovinske organizaciju (STO), najznačajnije trgovinske organizacije na globalnom nivou.

Predsjednik Vlade Igor Lukšić na Ministarskoj konferenciji povodom pristupanja Crne Gore STO rekao je da "Crna Gora čvrsto korača na putu integracija u evropske strukture, što je potvrđeno odlukom Evropskog Savjeta o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom, u junu 2012.".

"Pouzdan smo partner u doba svjetske finansijske i ekonomske krize, država za primjer zemljama koje su na integracionom putu", rekao je Lukšić.

Formalizovanje članstva Crne Gore u STO-u je, kako je kazao, još jedan značajan uspjeh na planu integracije u moderne međunarodne ekonomske tokove.

Premijer je uvjeren da će članstvo Crne Gore u STO-u dovesti do povećanja stranih direktnih investicija

Crna Gora se članstvom u STO-u obavezala na poštovanje međunarodno prihvaćenih pravila poslovanja.

TV Vijesti, Jelena Vuković

"Na ovaj način smo našim preduzećima omogućili ravnopravan tretman u inostranstvu, a stranim investitorima uputili još jedan pozitivan signal. Kroz sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, EFTA-om, Turskom, Ukrajinom, a uskoro i sa Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom, pokazali smo da je naša ekonomija otvorena."

Premijer je uvjeren da će, kao što je pokazalo iskustvo drugih država članica, članstvo Crne Gore u STO-u dovesti do povećanja stranih direktnih investicija, ubrzanja transfera tehnologija, jačanja konkuretnosti domaćih proizvođača.

"Hrabri me činjenica da je određen broj domaćih poslovnih subjekata svojim pozicioniranjem na regionalnom i širem tržištu potvrdio konkurentnost, a uvjeren sam da će njihov broj, nakon današnjeg učlanjenja, u kontinuitetu rasti", rekao je Lukšić.

Po izvozu 159. a uvozu 145. zemlja u svijetu

Generalni direktor STO Paskal Lami je rekao da je Crna Gora “četvrta zemlja koja je ove godine ušla u STO".

Paskal Lami

Crna Gora treba da do 31. marta 2012. ratifikuje dokument o prijemu u STO.

Agencija AFP u izvještaju prenosi da Crna Gora ima bruto-društveni proizvod od 4 milijarde dolara, da je po izvozu 159. u svijetu, a po uvozu na 145. mjestu.

Glavni kupci robe iz Crne Gore su EU (55,9 odsto ukupnog izvoza), Srbija (28,2 odsto), BIH (7,3 odsto), Albanija (2,5 odsto) i Turska (1,5 odsto).

Crna Gora robu mahom uvozi iz EU (37,7 odsto ukupno uvoza), Srbije (26,2 odsto), BIH (7,5odsto), Kine (5,4 odsto) i Hrvatske (4,8 odsto).

Galerija

Preporučujemo za Vas